Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ


Η συνάντηση ήταν απρόσμενη στο φαρδύ πεζοδρόμιο δίπλα στο μνημείο πού 'χει στηθεί για τη μάχη της Κρήτης. Πέντε νέα παιδιά, τρία αγόρια και δυο κορίτσια, φοιτητές στο πανεπιστήμιο για τρίτη, απ' ότι μού 'παν αργότερα, χρονιά φέτος στην πόλη μας τα δυο, για δεύτερη τα τρία, με μαλλί πλούσιο και ντύσιμο απ' το λεγόμενο..."ελευθεριακό", με σταμάτησαν κάποιο απόγευμα λίγο ... "κομπιασμένα" : "Είστε ο κύριος Οδυσσέας;" άκουσα τη φωνή ενός νεαρού. "Προσπαθώ να είμαι κύριος μόνο του εαυτού μου, απάντησα, αλλ'  εν πάση περιπτώσει Οδυσσέα με λένε". Το βλέμμα τους διερευνητικό, μέχρι γέλωτος γι' αυτόν που το δέχεται πάνω του, προσπάθησα όμως - όχι εντελώς επιτυχώς- να μη γελάσω. "Σε τι μπορώ να σας εξυπηρετήσω ;" τους πρόφερα, προσπαθώντας να σπάσω το "κόμπιασμά" τους και την έκδηλη αμηχανία της στιγμής. " Έχουμε ακούσει για σας κάποια πράγματα και θα θέλαμε  να σας ρωτήσουμε τον ίδιο" (το πηγούνι του νεαρού που μίλησε ήταν ελαφρά σηκωμένο). "Καλά ή κακά;". "Για μας πολύ κακά. Πιο κακά δε γίνεται" (το ύφος της κοπέλλας απέπνεε κάτι σαν ...αποφασιστικό παράπονο για κάτι εντελώς απροσδιόριστο). "Δηλαδή;". " Ακούσαμε  ότι είστε ο πρώτος νεοναζί στην Κρήτη", συνέχισε η ίδια κοπέλλα. "Αυτό ήταν όλο;" "Γιατί; χρειάζεται κι' άλλο;" ξανάπε ο προηγούμενος νεαρός, χαμηλώνοντας το πηγούνι κάτω του φυσικού και με "τσιτωμένο" προς τα πάνω το βλέμμα. Η αλήθεια είναι ότι (λέγοντας "δηλαδή αν ήμουν δεύτερος ή τρίτος τι θ' άλλαζε;")  δεν μπόρεσα να συγκρατήσω ένα ...υποηχηρό γέλιο, που επειδή δεν περιείχε ειρωνεία και συνοδευόταν από το πηγαία επιβαλλόμενο (αρκεί να το νοιώθει κανείς) φιλικό ύφος κάθε μεγαλύτερου στην ηλικία απέναντι σε νέα παιδιά, τους έκαμε, εκτός απ' το να γελάσουν κι' αυτοί, να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκλησή μου να τους κεράσω εκεί κοντά έναν καφέ. Η συζήτηση με τα πέντε παιδιά (που μου δήλωσαν "αναρχικοί") επικεντρώθηκε σ΄ένα δικό μου κείμενο που απευθυνόταν στους "αναρχικούς" του Ηρακλείου  και περιέλαβε από ...μυστικισμό και σκληρό μέταλ μέχρι ...Μπακούνιν και Νικόλα Άσιμο με παρεμβολές από Δημήτρη Πικιώνη, Καζαντζάκη και...Βαμβακάρη, χωρίς βεβαίως να απουσιάσει ο...Ρόζενμπεργκ  και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. 
Ο λόγος που αναφέρομαι σ΄αυτή τη συνάντηση δεν είναι το γεγονός αυτό καθεαυτό. Το κάνω για να επισημάνω ότι νέοι άνθρωποι -με ειδίκευση μάλιστα στις θετικές λεγόμενες επιστήμες- έχουν μια τόσο...άναρχη τάση προσέγγισης τόσο πολλών ζητημάτων σε τόσο σύντομο χρόνο. Θυμάμαι μια επισήμανση σε παλιό κείμενο του καθηγητή Γιανναρά ότι οι νέοι τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να έχουν μάθει να κάνουν δυο βασικά πράγματα: Πώς να κρατούν σημειώσεις σε μια ομιλία και πώς να αντλούν την κεντρική ιδέα από ένα κείμενο. Θα προσέθετα, ταπεινά, ότι δεν έχουν μάθει κάτι επίσης βασικό : πώς να συζητούν. Κατά κανόνα οι συζητήσεις σ΄όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων του σύγχρονου νεοέλληνα, ξεκινούν από τον ...Φάντη και καταλήγουν στο ...ρετσινόλαδο!, ή, εν πάση περιπτώσει, δεν καταφέρνουν να καταλήξουν πουθενά. Είναι το βασικότερο πρόβλημα της "παιδείας" μας, (προτάσεις, όπως του προαναφερόμενου καθηγητή, να διδάσκονται τα μαθηματικά ως γλώσσα και η γλώσσα ως μαθηματικά ηχούν εις ώτα μη ακουόντων), που στοιβάζει "εκπαιδευτική ύλη" άνευ λόγου στα κεφάλια των μαθητών και δεν αφήνει αφενός μεν την κριτική σκέψη ν' αναπτυχθεί, επιβάλλοντας την (εξ ανάγκης)  πρόσκαιρη αποστήθιση, αφετέρου δε, παράγει ένα γεγονός που αν συνδυαστεί με το σύγχρονο τρόπο ζωής στενεύει τα περιθώρια των ανθρώπων να ...επεξεργάζονται με την πρέπουσα προσοχή και να ταξινομούν σωστά τα προϊόντα της σκέψης τους. 
Η φιλική πάντως συζήτηση (για να μην αφήσω σε αγωνία τους...περίεργους) έληξε με ειλικρινή ανθρώπινα χαμόγελα (αυτό τουλάχιστον είναι παρήγορο), με τη δική μου υπόσχεση να γράψω κάτι σχετικά με αυτά που συζητήσαμε (κάποια στιγμή θα το κάμω) και τα παιδιά να...μη μπορούν να μου υποσχεθούν ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μου να επισκεφθούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (όχι ως...διαδηλωτές - αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκαν ότι δεν θα το κάμουν).

                                                                                                                                                                                       12 Οκτωβρίου 2012
                                                                                                                                                                                   ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
                                                                                                                                                                                      Τ.Ο.  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…