Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

17 Ιουνίου ο Δασκαλογιάννης παραδόθηκε και βασανίσθηκε μέχρι θανάτου στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου

"Το Δάσκαλο εγδάρασι κι άλλους πολλούς έπνιξαν κι όλους τους αποδέλοιπους στη φυλακή τσι ρίξαν"

Ο Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης) γεννήθηκε στην Ανώπολη των Σφακιών κάπου ανάμεσα στο 1722 και το 1730 γιος ευπόρου έμπορου ο οποίος τον έστειλε να σπουδάσει στο εξωτερικό, πιθανότητα στην Ιταλία. Ήταν μορφωμένος και έχαιρε της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας αφού διετέλεσε ταμίας της κοινότητάς του. Εκτός των Ιταλικών φαίνεται πως γνώριζε και Ρώσικα. Επιχειρηματικά είχε τέσσερα τρικάταρτα πλοία τα οποία δραστηριοποιούνταν στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα.
Εκείνη την εποχή η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας είχε στείλει τον κόμη Ορλόφ στην Ελλάδα το 1769 με σκοπό να προκαλέσει επανάσταση στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι την αφορμή για μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση εναντίων των Οθωμανών. Σε ένα από τα ταξίδια του στην Μάνη φέρεται να έχει γνωρίσει τον Εμμανουήλ Μπενάκη ο οποίος του γνώρισε τον Ορλόφ. Ο τελευταίος τον έπεισε να πάρει τα όπλα στην Κρήτη. 
Η προετοιμασία ξεκίνησε την αρχή του 1770 όπου ξεκίνησε να μαζεύει όπλα, πυρομαχικά και μαχητές στα ορεινά Σφακιά. Την ίδια περίοδο οι επισκέψεις από Ρώσους απεσταλμένους ήταν συχνές. 
 Οι εθελοντές είχαν φτάσει τους 1300 και την 25η Μαρτίου του ίδιου έτος ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες σηκώνοντας την επαναστατική σημαία στον Άγιο Γεώργιο της Ανώπολης. Η αυτοπεποίθηση των εξεγερμένων ήταν τέτοια που έφθασαν να τυπώσουν και δικό τους νόμισμα σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τον βιολάτορα Στέφανο Τριανταφυλλάκη, ο οποίος συνέγραψε και το γνωστό πεντοζάλη για πρώτη φορά τότε. 
Ο Αλέξιος Ορλόφ με τον Ρωσικό στόλο είχε προσαράξει στην Πάρο, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις με την Υψηλή Πύλη αντί της Κρήτης κατέπλευσε στο Τσεσμέ όπου του απεδόθη ο τίτλος του «Νικητή του Τσεσμέ- Τσεσμένεσκη». Μετά από αυτήν την αθέτηση της συμφωνίας ο πόλεμος δεν σταμάτησε, στο χωρίο Ίμπρος (νίμπρος) έγινε μάχη όπου σκοτώθηκαν 300 Έλληνες και 1000 Τούρκοι ενώ μια δύναμη έξι χιλιάδων Οθωμανών κινήθηκε στην Ανώπολη για να σταματήσει τα γυναικόπαιδα που ήταν έτοιμα να βρουν καταφύγιο στην Γαύδο. Εκεί συνάντησαν 700 Σφακιανούς. Σαν αποτέλεσμα μόνο εκατό άμαχοι γλίτωσαν από τα αντίποινα ενώ οι υπόλοιποι φονεύθηκαν ή κατέληξαν στα σκλαβοπάζαρα. Εκεί σκοτώθηκαν και οι γυναίκα του Δασκάλου και οι δύο κόρες του.
Συντετριμμένος ο Δάσκαλος αποφασίζει να παραδοθεί σε αντίθεση με τους άλλους καπεταναίους οι οποίοι δεν ήθελαν «να ησυχάσουν με κανέναν τρόπο». Τότε ξεκίνησαν και οι επιστολές των Τούρκων προς τον Δασκαλογιάννη προσπαθώντας να τον πείσουν να παραδοθεί και ότι οι Σφακιανοί θα συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια τους αλλά και ότι θα λάβουν χιλιάδες γρόσια σαν ανταμοιβή.
Ο Δάσκαλος παραδόθηκε στις 17 Ιουνίου οπότε και βασανίσθηκε μέχρι θανάτου στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου. Εκεί ένας Τουρκοκρητικός του έκοβε το δέρμα λωρίδα- λωρίδα ενόσω ζούσε και το πέταγε στο πάτωμα λέγοντας ότι πρόκειται για δέρμα για μπότες. Η λαϊκή παράδοση θέλει τον δασκαλογιάννη να μην έβγαλε άχνα όσο βασανιζόταν ενώ ο αδερφός του που παρακολούθησε το μαρτύριο λέγεται πως τρελάθηκε.
Ένας μεγάλος ήρωας του Ελληνισμού βρήκε άχαρο τέλος αλλά όχι χωρίς λόγο. Τα Ορλοφικά φύτεψαν βαθιά τον σπόρο της επανάστασης στους υπόδουλους Έλληνες, αλλά και το πιο σημαντικό αποκρυστάλλωσαν σε όλους την πεποίθηση ότι αν ποτέ γίνει επανάσταση θα πρέπει να μην περιμένει κανείς, καμία βοήθεια από έξω. Είχαν δίκιο δεν θα αργούσε πολύ μια άλλη 25η Μαρτίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…