Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κρητικό ελαιόλαδο θυσιάζεται στο βωμό των… περικοπών


Πρωτοφανή πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου και κατά συνέπεια του αγροτικού εισοδήματος, αναμένεται στην Κρήτη. Το ελαιόλαδο, ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος της Κρήτης (ο άλλος είναι ο τουρισμός), πρόκειται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα φέτος, από τις περικοπές στην δακοκτονία λόγω οικονομικής κατάστασης του κράτους. Έτσι οι περισσότερες  οικογένειες της μεγαλονήσου όπου έχουν κύριο ή έστω συμπληρωματικό εισόδημα από την παραγωγή ελαιολάδου, πρόκειται να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τον ερχόμενο χειμώνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών που θέτουν εκτός δακοκτονίας τη μία μετά την άλλη τις ελαιοκομικές περιοχές, δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί! Προβάλουν αυτή την δικαιολογία η οποία έχει βάση, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που είχε η Κρήτη την περίοδο της άνοιξης όπου είναι η περίοδος «δεσίματος» του καρπού και που φέτος υπήρξε αφρικανική σκόνη και νότιοι άνεμοι για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά ανεξήγητο τρόπο, με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρότατης μείωσης των καρπών. Ωστόσο οι κρατικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση «μεγαλοποιώντας» τεχνητά το πρόβλημα ως άλλος… μπαγαπόντης, αφήνοντας έξω περισσότερες περιοχές για να εξοικονομήσει χρήματα το κράτος! Πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια που αντιμετωπίζει η Κρήτη τόσο μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή ελαιόλαδου, όπως λένε έμπειροι γεωπόνοι και παλιοί αγρότες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι ότι στο νομό Ηρακλείου η αναμενόμενη παραγωγή φθάνει μόλις τους 20.000 τόνους, ενώ μία μέση χρονιά είναι 50.000 τόνοι. Στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης θα γίνει δακοκτονία μόλις στο 1/5 των ελαιόδεντρων! Κάπως καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στο νομό Χανίων.

Εκτός δακοκτονίας η μία περιοχή μετά την άλλη

Ως γνωστό, το ζήτημα της προβληματικής καρπόδεσης και της σχινοκαρπίας έγινε το Μάιο αντιληπτό από γεωπόνους και αγρότες. Οι αγροτικές οργανώσεις μάλιστα έσπευσαν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως πήραν την απάντηση ότι ο κανονισμός δεν τους καλύπτει. Αποζημιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να καταβληθούν μόνο μέσω ΠΣΕΑ. Κάθε μέρα που περνάει η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη γίνεται χειρότερη. Ακόμα και οι πιο έμπειροι γεωπόνοι τρίβουν τα μάτια τους με την κατάσταση που αντικρίζουν. Στο νομό Ηρακλείου, εκτός δακοκτονίας, αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, θα μείνουν τα βόρεια παράλια σε μία απόσταση προς την ενδοχώρα περίπου 15 χιλιομέτρων. Υπάρχουν όμως και ολόκληρες περιοχές στα κεντρικά του νομού Ηρακλείου που δεν έχουν καρπούς. Οι αγρότες, για πρώτη φορά, ακούνε πώς στα χωριά τους (π.χ. στο Βενεράτο) ότι δεν θα γίνει δακοπροστασία και μένουν εμβρόντητοι! Πλήρη λίστα με τα χωριά του νομού Ηρακλείου όπου δεν θα γίνει δακοκτονία, δεν έχει ακόμα συνταχθεί, πράγμα που θα γίνει τις αμέσως ερχόμενες ημέρες. Στο νομό Λασιθίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας θα γίνει δακοκτονία σε 1,6 εκατομμύρια δέντρα, επί συνόλου 5,7 εκατ. δέντρων. Ολόκληρη η αγροτική περιοχή του Αγίου Νικολάου θα μείνει εκτός, όπως και μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές των δήμων Ιεράπετρας και Σητείας. Στο νομό Ρεθύμνης θα ψεκαστούν μόνο 1 εκατομμύριο δέντρα, επί συνόλου 5 εκατομμυρίων. Εκτός δακοκτονίας βγαίνουν μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες θα γίνει δακοκτονία στο 50%. Κάπως καλύτερη, αλλά και πάλι εξαιρετικά δύσκολη, εμφανίζεται η εικόνα και στο νομό Χανίων όπου δεν θα γίνει ψεκασμός σε 1.350.000 δέντρα επί συνόλου 7.171.500 δέντρων.

Τεράστιο πρόβλημα για την γεωργία

Κι εκεί όμως που θα γίνουν ψεκασμοί, το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι «στον αέρα!». Στους περισσότερους νομούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για τους εργολάβους παγιδοθέτες, σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαγωνισμός για τους εργολάβους δακοκτονίας έχει βγει άγονος, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην προμήθεια φαρμάκων! Όλα δηλαδή γίνονται μετ΄ εμποδίων!  Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των αμπελουργών και των παραγωγών υπαίθριων κηπευτικών. Κι αυτό, διότι η δακοκτονία ωφελεί και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, καθώς προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει την ανάπτυξη ασθενειών και εχθρών. Φέτος που για πρώτη φορά ολόκληρες περιοχές της Κρήτης θα μείνουν εκτός δακοκτονίας, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς τις προσβολές διαφόρων εντόμων και ασθενειών σε άλλες καλλιέργειες, όπως λένε οι αγρότες.

Σταύρος Καρεφυλλάκης 
άρθρο στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…