Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπουδαία παλαιολιθικά ευρήματα στην Κρήτη


  • 700.000 ετών άνθρωποι στην Κρήτη!
  • Ήρθε και η πιστοποίηση για τα παλαιολιθικά ευρήματα στην Κρήτη


Μια από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων ετών στην αρχαιολογία είναι η ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων, ηλικίας 130.000-700.000 ετών, στον Πλακιά Ρεθύμνου. Η πιστοποίηση γίνεται από την αμερικανική επιθεώρηση «Archaeology» και έχει κάνει το γύρο των διεθνών μέσων, ενώ δεν... έτυχε ανάλογης προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ! Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, καθώς τα αντικείμενα αυτά πηγαίνουν πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια. Και αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί, τότε γίνεται λόγος για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση, που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς έως σήμερα οι αρχαιολόγοι την τοποθετούσαν πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία. Καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν στον τόπο μέσω θαλάσσης. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μετακινήσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους είναι υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς στο περιοδικό «Archaeology», ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα πεδίου, που έγινε στον Πλακιά το 2008 και το 2009. Καταλήγει πως «οι αρχαιολόγοι, που αναζητούν ίχνη πρώιμων ανθρώπινων μετακινήσεων, πολύ πιθανόν να ψάχνουν σε λάθος μέρη». Ο ίδιος, πάντως, πιστεύει ότι οι αρχαίοι αυτοί ναυτικοί θα πρέπει να διέσχισαν τουλάχιστον 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εργαλείων (μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες) δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη και τυχαία μετάβαση, αλλά για πολλές, που δημιούργησαν ολόκληρο πληθυσμό. Η είδηση ανακοινώθηκε από την ομάδα που διεξάγει την έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τόμας Στράσερ του Κολεγίου Providence των ΗΠΑ και η Ελένη Παναγοπούλου από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, συνεργάτιδα του ελληνικού υπουργείουΠολιτισμού και Τουρισμού.

Ενδιαφέρον από τις πρώτες ανακοινώσεις
Οι πρώτες ανακοινώσεις είχαν γίνει πριν λίγα χρόνια στη διάρκεια του συνεδρίου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής όπου και παρουσιάστηκαν οι ανακαλύψεις. Είχε κάνει και εκτενές ρεπορτάζ επί του θέματος η εφημερίδα New York Times. Ένας από τους εισηγητές, ο dr. Strasser σημείωσε πως οι ερευνητές επισκέφτηκαν τον Πλακιά με σκοπό να βρουν ευρήματα τα οποία δε θα χρονολογούνταν κάτω των 11.000 ετών. «Βρήκαμε αυτά που περιμέναμε και μετά βρήκαμε και αυτά τα τσεκούρια» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο ίδιος. «Αυτά τα αντικείμενα υποτίθεται πως δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί» υποστήριξε και ο dr. Runnels εκφράζοντας για ακόμα μια φορά το πόσο συγκλονίστηκε από αυτήν την ανακάλυψη. Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη δείξει από τις πρώτες εκείνες ανακοινώσεις μεγάλο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ευρήματα και όπως τόνισε και ο κ. Ofer Bar Yosef, από το πανεπιστήμιο του Harvard που είναι αυθεντία στην παλαιολιθική αρχαιολογία, «μόλις οι ερευνητές βρουν τις ακριβείς ημερομηνίες θα έχουμε καλύτερη αντίληψη της σημασίας της ανακάλυψης». Από την πλευρά του ο κ. Runnels, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη χρονική περίοδο του χώρου εικάζοντας ότι τα εργαλεία αυτά μπορεί να είναι ακόμα πιο παλιά. Περισσότερες έρευνες πρόκειται να γίνουν προσεχώς. Πώς όμως βρέθηκαν τα εργαλεία 700 χιλιάδων ετών στην Κρήτη; Η μέχρι σήμερα επικρατούσα άποψη ήταν ότι ο πρώτος πολιτισμός στο νησί ήταν ο Μινωικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε κατά την Εποχή του Χαλκού από αυτόχθονες κατοίκους της Κρήτης, οι οποίοι ήταν απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που αποίκισαν το νησί 9.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι το μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών δεν έφερε ομοιότητες με αυτό των Αιγυπτίων ή των άλλων σημιτικών και αφρικανικών πληθυσμών. Αντίθετα, εντοπίστηκαν μεγάλες γενετικές ομοιότητες με τους σύγχρονους και αρχαίους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Τέλος, η ανάλυση έδειξε υψηλό ποσοστό συγγένειας των Μινωιτών με τον σύγχρονο πληθυσμό της Κρήτης αλλά και σύγχρονων Ελλήνων από την υπόλοιπη χώρα.
Σταύρος Καρεφυλλάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…