Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στη δίνη του φαύλου κύκλου των μνημονίων και του δανεισμούkapetanakis stylianos hrakleioΚαταναλωτισμός - ο Δούρειος Ίππος
Βασική Αρχή των Οικονομικών: Δεν μπορείς να καταναλώνεις περισσότερα από αυτά που παράγεις!
Φαινομενικά κάτι πολύ απλό και λογικό συνάμα, παραταύτα η νέα εποχή επιβάλλει τον Καταναλωτισμό ως κοινωνική επιταγή.
Η κατάκτηση της Αρετής, προβάλλεται ως κάτι εξαγοράσιμο, ωθώντας με τον τρόπο αυτό τα άτομα στην μανιώδη αναζήτηση αγαθών άχρηστων στη πραγματικότητα αποξενώνοντας τα ταυτοχρόνως από την παραγωγή και την αυτάρκεια.
Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, είναι διττό: Αφ΄ ενός αποξενώνοντας και απαξιώνοντας την παραγωγή, αφανίζονται σταδιακά μέχρις και εξαλείψεως οι υποδομές συντήρησης του πληθυσμού, και αφ΄ εταίρου προωθώντας κεντρικά (ως Κράτος) την ολοένα και αύξουσα ροπή προς κατανάλωση, και δη εισαγόμενων αγαθών, την μετατροπή του Λαού ως ¨πελάτη¨ των ισχυρών της Ευρώπης.
Η Καταναλωτική ροπή δε, είναι η αιτία που υποτάσσει τον άνθρωπο στα πάθη του, καταλήγοντας όμηρος των επιθυμιών του.
Με τον τρόπο αυτό, οι νεοάποικοι εταίροι μας, και χαρίζοντας ή πωλώντας στους ¨ιθαγενείς¨ χάντρες και καθρεπτάκια, λεηλατούν τη Χώρα, εξαγοράζοντας ακόμα και συνειδήσεις, προσφέροντας απλώς και μόνον αγαθά κατ΄ ουσίαν είτε άχρηστα, είτε υποκατάστατα των εσωτερικώς (ακόμη) παραγόμενων.
Η εισαγωγή των ξένων ¨φθηνών¨ προϊόντων και η ταυτόχρονη αύξηση της αξίας παραγωγής των εγχώριων, έφερε ως αποτέλεσμα - μακροπρόθεσμα - την αλλοίωση της παραγωγικής μας βάσης, καταστρέφοντας εντελώς τον πρωτογενή τομέα.
Σαφώς, αποκλειστικώς η πρωτογενής παραγωγή σε επίπεδο Κράτους δεν δύναται να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες σε προϊόντα που αδυνατεί η χώρα να παράγει - τουλάχιστον υπό τις σημερινές συνθήκες - δημιουργεί ωστόσο έναν βασικό κορμό, ο οποίος έχει την ικανότητα όχι απλώς να θρέφει τον εγχώριο πληθυσμό, αλλά να κρατεί και πλεόνασμα το οποίο δύναται να επιφέρει χρηματικά οφέλη, μετατρέποντας τις σχέσεις μας από πελατειακές σε εμπορικές.
Για τον λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την εγχώρια παραγωγή η οποία συντηρεί τα μέλη της, κρίνεται όμως και επιτακτική η ανάγκη, να φιλτράρει και να ιεραρχεί τις ανάγκες που υπάρχουν σε αγαθά που δεν δύναται η χώρα να παράγει, θέτοντας όριο στα ποσοστά των εισαγωγών, ούτως ώστε να μην καταφεύγουμε ως Κράτος, αλλά και ως άτομα στον δανεισμό - εσωτερικό και εξωτερικό - με σκοπό την κάλυψη ανύπαρκτων αναγκών, αγοράζοντας αγαθά που τελικώς η αξία τους είναι μονάχα το μάρκετινγκ και οι τεχνικές προσέγγισης που χρησιμοποιεί η εκάστοτε αλλοδαπή εταιρία.
Εν αντιθέσει όμως σήμερα, αντί της στροφής προς την εγχώρια παραγωγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλει - υπό το πρόσχημα των επιδοτήσεων - στην καταστροφή των παραγωγικών συντελεστών, όπως είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, και φυτεύοντας σε αυτές προϊόντα τεχνολογίας, όπως φωτοβολταϊκά - υποσχόμενη ενεργειακή αυτάρκεια- εισαγόμενα δε από τις ίδιες ισχυρές οικονομικώς χώρες, δημιουργώντας ακόμα ένα καίριο πλήγμα στην ήδη παρακμάζουσα παραγωγή μας.Όσο βάλλεται η παραγωγή μας, και όσο λιγότερο αυτάρκεις είμεθα ως χώρα, τόσο αυξάνεται η ανάγκη προς δανεισμό, για την κάλυψη των τρέχουσων αναγκών μας, μα με τον τρόπο αυτό ολισθαίνουμε ολοένα και βαθύτερα στον φαύλο κύκλο του χρέους και των μνημονίων με αποτέλεσμα η διέξοδος από την δύσκολη αυτή ατραπό που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες, να μην είναι ορατή όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά ίσως και ποτέ.
Οι λύσεις που προσφέρει ο δανεισμός, είναι πρόσκαιρες, και δυστυχώς βαθαίνουν την ύφεση. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια, οι εποχές της φαινομενικής ευημερίας μας έχουν εκλείψει προ πολλού και η στροφή προς την αυτάρκεια και την ίδια παραγωγή είναι η μόνη πραγματική ελπίδα να ορθοποδήσουμε.
Ο καταναλωτισμός και ο δανεισμός που συνεπάγεται είναι ο Δούρειος Ίππος για την εξ΄ ολοκλήρου υποθήκευση της Χώρας και του πλούτου μας σε ξένα χέρια.
Στυλιανός Καπετανάκης
Yποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…