Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α.ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ


Βρέθηκε το ερό "δισκοπότηρο" των αρχαιολόγων στον τύμβο Καστά στην Μεσολακκιά της Αμφίπολης; Ο τάφος του Ελληνα, μεγαλύτερου βασιλέα όλων των εποχών, του βασιλέα των βασιλέων, του Μεγάλου Αλέξανδρου; 
Σε δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι "η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή" και πρόσθεσε ότι "η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο".
Μοναδικός σε διαστάσεις και σε επιμέλεια, χωρίς αντίστοιχό του οπουδήποτε στο δυτικό κόσμο, στα Βαλκάνια και φυσικά στην Ελλάδα, ο τύμβος της Αμφίπολης φθάνει τα 23 μέτρα ύψος με 158,40 διάμετρο και περίβολο ύψους 3 μέτρων αποτελούμενο από μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις.
«Κάντε υπομονή λίγες μέρες». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης!
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι».
Χαρακτήρισε αυτό που είδε ως «ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά» και έδωσε αναλυτική περιγραφή των όσων είδε:
«Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».
Οπως υπογράμμισε «όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».
Οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός πολύσημαντικού τάφου.
Οι ανασκαφή συνεχίζεται αδιάκοπα στον λόφο Καστά, για να διακοπεί μόνο με την δύση του Ήλιου και να αρχίσει λίγες ώρες αργότερα με τις πρώτες ακτίνες του.
Μετά την αποκάλυψη των δύο αγαλμάτων με τη μορφή Σφίγγας και πριν ανοίξει η μεγαλοπρεπής πύλη του βασιλικού τάφου που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που διατυπώνονται, εξετάζεται ενδελεχώς το υλικό από την εκκαθάριση του διαδρόμου προς την πύλη του τάφου, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, από χρόνους μετά την ταφή και τα οποία θα μας προετοιμάσουν για το τι θα αντικρίσουνε οι αρχαιολόγοι μόλις ανοίξει ο τάφος.
Στον χώρο γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Οι πληροφορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές: Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα (!!), σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα, παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν Βασιλιά.
Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Ο τάφος έχει θολωτό – πυραμιδωτό σχήμα, στη δε κορυφή του ήταν τοποθετημένο κατά μία προσέγγιση ο γνωστός σε όλους «Λέων της Αμφίπολης»,ο οποίος είχε ανευρεθεί από Έλληνες στρατιώτες το 1912 και οι Άγγλοι (ποιοί άλλοι;) είχαν αποπειραθεί να το μεταφέρουν – κλέβοντάς το – στην Αγγλία το 1916. Άλλωστε το λιοντάρι είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.
Eάν επιβεβαιωθεί ότι ο τάφος ανήκει στον βασιλέα των βασιλέων η ανακάλυψη από μόνη της θα "τελειώσει" ολοκληρωτικά την προπαγάνδα των Σκοπιανών και βέβεια θα φέρει ένα μεγάλο κύμα τουριστών στην χώρα στα επόμενα χρόνια, όταν θα καταστεί προσβάσιμος ο χώρος.
Ωστόσο, εκείνο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι το τι σκέφτηκε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη όταν αντίκρισε τα δύο αγάλματα με την μορφή σφίγγας να φυλάνε την είσοδο του τάφου…
Ο χαρακτηρισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως γιος του Άμμωνα, με την οποία τον υποδέχθηκε ο ιερέας  στο ιερό του Άμμωνος Διός, ήταν αποκάλυψη του ίδιου του θεού, πίστευε ο Μακεδόνας Βασιλιάς. Εξάλλου ο ίδιος δήλωνε συχνά πως είχε μέσα του κάποια θεϊκή δύναμη…
Στην Αιγυπτιακή μύηση η Σφίγγα εκφράζεται με γένος αρσενικό και παρουσιάζεται σαν το σύμβολο της συμπαντικής εξέλιξης, που ξεκινούσε από το ζωώδες επίπεδο και διαμέσου του ανθρώπου ανυψωνόταν στο θεϊκό επίπεδο. Αυτό πρέπει να το γνώριζε ο Αλέξανδρος και γι’ αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι κινήσεις που έκανε.
Πόσο τυχαία μπορεί να είναι λοιπόν η παρουσία των δύο σφιγγών ως φύλακες στην είσοδο του μακεδονικού τάφου στην Αμφίπολη;
Θα περιμένουμε μέχρι να ανοίξει η πύλη, το άνοιγμα της οποίας θα δώσει τις απαντήσεις. Μέχρι τότε η ανασκαφή θα συνεχίζεται κάτω από ισχυρά αστυνομικά μέτρα προστασίας και μια απόλυτη σιωπή από την πλευρά των αρχαιολόγων…
Πάντως σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν ο τάφος κρύβει τη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’ και φυσικά μια ανακάλυψη της οποίας το μέγεθος δεν μπορούμε να συλλάβουμε τώρα, αν σε αυτό το τάφο βρεθεί ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.
Στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, είχε δηλώσει «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.
Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.
Ενα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.
Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.
«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος»είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.grH Αμφίπολη και ο Σαμαράς

 

Μακεδονικό-Μνημόνια-Μακεδονικό. Ενας κύκλος προδοσίας των Εθνικών μας θεμάτων και υπονόμευσης του λαϊκού φρονήματος κλείνει. Με μια δημόσια προβεβλημένη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ο  Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παίξει και πάλι τον μοιραίο ρόλο του στην Ελληνική Ιστορία.
Θα επιχειρήσει να  υποτιμήσει την ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης όπως έκαναν προκάτοχοί του στην περίπτωση Σουβαλτζή, ακόμα και αυτού του Μανώλη Ανδρόνικου; Θα ενημερώσει τους ξένους προϊσταμένους του για την ταυτότητα του οικοδομήματος, το οποίο είναι βέβαιον ότι θα έχει αντίκτυπο στην γεωπολιτική της περιοχής, αλλά και ιδιαίτερα βαρύ συμβολισμό που ποτέ δεν περιφρονούν οι δεισιδαίμονες ανατολίτες;
Η μήπως θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προσδοκίες ώστε να εκμεταλλευτεί πολιτικά μιαν ανακάλυψη την οποία επανειλημμένα η κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει; Θυμίζουμε ιδιαίτερα το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ στο Φ.9, ένα χρόνο πριν, στις  25 Αυγούστου 2013, με τίτλο «τι κρύβει η συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη». Καθώς επίσης και την ερώτηση του πολιτικού κρατούμενου Βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά στις 7 Φεβρουαρίου 2014, την οποία μπορεί ο αναγνώστης να δει παρακάτω.
Την δεκαετία του 90 ο Σαμαράς επεχείρησε να καπηλευθεί προς ίδιον πολιτικό όφελος ένα εθνικό ζήτημα. Πάνω στην Μακεδονία μας έφτιαξε ένα πολιτικό προφίλ, αλλά η έλλειψη ειλικρινών προθέσεων και αποφασιστικότητας  από ένα κόμμα που είχε και τα άτομα και τα μέσα να το πράξει, όχι μόνον δεν ωφέλησε τα εθνικά μας δίκαια, αλλά αντίθετα.  Η πολιτική την οποία εφήρμοσε είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος απογοήτευσης και αδυναμίας στον ελληνικό λαό. Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για την Μακεδονία οι οποίες δεν είχαν πολιτικό αντίκρυσμα, καθώς ούτε ο Σαμαράς ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήσαν διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ελλάδα στον εθνικό δρόμο της επίτευξης των εθνικών στόχων και της εκπλήρωσης των πεπρωμένων της, ο Ελληνικός λαός οδηγήθηκε σε αδράνεια  και εν τέλει στην καταρράκωση του εθνικού φρονήματος.
Αλλά και στο ζήτημα του Μνημονίου, ο Σαμαράς επεχείρησε να φανεί «Μνημονιοφάγος» όπως είχε φανεί «Μακεδονομάχος» προκειμένου να ανατρέψει τον πολιτικό του μέντορα Μητσοτάκη. Ο ελληνικός λαός τον πίστεψε ως «άφθαρτο» και τον ψήφισε. Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά, αλλά ας τα υπενθυμίσουμε εν τάχει. Η ΝΔ του Σαμαρά συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο απ’ όπου θα έβγαζε την χώρα ο… Μακεδονομάχος και Μνημονιοφάγος Σαμαράς και επί δυό χρόνια συγκυβερνούν οδηγώντας την χώρα και τον λαό στην εξαθλίωση και την υποταγή.
Κανένα λοιπόν λόγο δεν έχει ο λαός να εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά. Ο,τι και αν ανακοινώσει σχετικά με τις ανασκαφές της Αμφιπόλεως έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε τις προθέσεις του και τα κίνητρά του.
Ο Σαμαράς και οι σύμβουλοί του εντός και εκτός Ελλάδος, αυτοί που έβαλαν στη φυλακή τους μοναδικούς πολιτικούς αντιπάλους του κλεπτοκρατικού τόξου, ετοιμάζουν ένα νέο κόλπο γκρόσο ενόψει εκλογών.
Εμείς οι Ελληνες Εθνικιστές έχουμε εμπιστοσύνη στην μήτρα του Λαού μας, την Ελληνική Γη. Τιμούμε και θα τιμούμε τους προγόνους μας με τον τρόπο που τους αρμόζει: όχι καπηλευόμενοι την Ιστορία όπως οι «πατριώτες» σαν τον Σαμαρά, αλλά με τους γνήσιους, εθνικούς αγώνες μας για Εθνική Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτά που αρμόζουν στον Λαό και την Ελληνική Πατρίδα.
ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΠΑ
Ερώτηση για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη Σερρών
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΘΕΜΑ: «Πέπλο σιωπής για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη Σερρών»
Τον Αύγουστο του 2013 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη μεγαλειώδους ταφικού συγκροτήματος στην Αμφίπολη του νομού Σερρών. Η ανακάλυψη του τύμβου είχε οδηγήσει τότε πολλούς, μεταξύ αυτών και διεθνή Μέσα Ενημερώσεως, να ισχυρισθούν ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα  η αρμόδια αρχαιολόγος Προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη, είχε εκφράσει την εκτίμηση η ότι: «Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου)». Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι «δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος, ούτε στη Βεργίνα, ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό». Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε συνεχεία της ανακαλύψεως ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη». Η ανακοίνωση αυτή η οποία ουσιαστικά αμφισβητούσε την επιστημονική άποψη της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την επιστημονική έρευνα και αλήθεια. Πολύ δε περισσότερο υπονομεύει την ελληνική πολιτιστική εξωτερική πολιτική αφού διαπιστώνοντας την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το ελάχιστο δικαίωμα του Ελληνικού Εθνους, οι Σκοπιανοί, από την κυβέρνηση μέχρι εκπροσώπους της εκκλησίας τους, έχουν βρει ευρύτατο πεδίο επιθετικής πολιτικής.
Σε μια περίοδο κατά την οποία μια εθνική ελληνική κυβέρνηση θα φρόντιζε να αξιοποιήσει ένα επιστημονικά διαπιστωμένο ισχυρότατο εύρημα, ώστε να προσελκύσει θετικά τα φώτα του διεθνούς Τύπου ο οποίος είχε ήδη αντιληφθεί και παρουσιάσει με δημοσιεύματά του την πιθανή σημασία του ευρήματος, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να αποθαρρύνει την ανάδειξή του, απαξιώνοντας την υπεύθυνη των ερευνών. Μάλιστα η κα Περιστέρη έκτοτε σταμάτησε να κάνει δηλώσεις, περιοριζόμενη στο να παραπέμπει στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σε ανακοίνωσή της του περασμένου Νοεμβρίου έπλεξε το εγκώμιο του υπουργείου για την υποστήριξή του, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται ηθικά ανύπαρκτη. Παρά το γεγονός ότι παρήλθε ο μήνας Δεκέμβριος, όταν αναμένονταν να ανακοινωθούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των ευρημάτων, απόλυτη σιωπή επικρατεί γύρω από το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Ο Δήμαρχος της Αμφίπολης κος Βογιατζής στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 ανέφερε ότι «Το ταφικό μνημείο είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα στην ιστορία των ανασκαφών στην Ευρώπη. Χρειάζονται επιπλέον 90 μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν τα 500 μέτρα του περιστυλίου και να φτάσουμε στην είσοδο. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα περίπου μήνα θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε περισσότερα συμπεράσματα. Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το ταφικό μνημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με τον ένα ή άλλο τρόπο οι αρχαιολογικές έρευνες θα φέρουν στο φώς νέα πολύτιμα ευρήματα». Όμως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Αμφίπολης επιχείρησε να απαξιώσει την ανασκαφή λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο σε όλη την Ευρώπη είναι χωρίς αξιόλογα ευρήματα.
Επειδή η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της σύγχρονης ιστορίας, η οποία μπορεί να προβάλλει  παγκοσμίως και με θετικό τρόπο τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.
Επειδή σε μια περίοδο δυσμενών διεθνών συνθηκών για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τόσο σε επίπεδο πρακτικό αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων, όπως διαπιστώνεται από απαξιωτικά δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, το  ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος, των διεθνών μέσων ενημερώσεως αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης γενικότερα, θα μπορούσε να στραφεί με θετικό τρόπο στην σημασία της Ελλάδος, στον πολιτισμό της, και ιδιαίτερα στο ιστορικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίον ανιστόρητα διεκδικούν οι Σκοπιανοί,
Επειδή μια τέτοια επιστημονική ανακάλυψη αποτελεί διπλωματικό εργαλείο που καταλύει με τον πιο απόλυτο τρόπο τα σχέδια κέντρων ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού για ονομασία των Σκοπίων ως «Άνω Μακεδονία» ή παρόμοια, αλλά και την επακόλουθη αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας».
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε με σεβασμό στην δεδομένη επιστημονικότητα της ανακάλυψης όπως διατυπώθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη της Εφόρου Αρχαιοτήτων να προωθηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα και να τονωθεί η πολιτιστική μας διπλωματία;
Εάν η πολιτική του Υπουργείου εξακολουθήσει να είναι η αυτή, έχει επίγνωση ότι η πολιτική αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;
Εάν όχι ποια συμφέροντα και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;
Αθήνα, 08/01/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-amfipolh-kai-o-samaras#ixzz3AMbYRqLT

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…