Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ- ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ


Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο. 
---------------------------------------------------------------------------------- 
Βρέθηκα μαζί με την οικογένεια μου αρχές Σεπτεμβρίου στην φιλόξενη Κρήτη και συγκεκριμένα στο επιβλητικό και γεμάτο ζωή Ηράκλειο, με αφορμή το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Δικονομολόγων, με θέμα «Πρόσθετοι λόγοι ανακοπής- εφέσεως αναιρέσεως κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας»
Μου δόθηκε όμως ταυτόχρονα η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά εξαιρετικούς συναγωνιστές της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα τον Γραμματέα της Τ.Ο Ηρακλείου Οδυσσέα Πατεράκη και τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή στις πρόσφατες Ευρωεκλογές Μιχάλη Χατζάκη. 
Η σύγκριση στους δυο κόσμους που έζησα το διάστημα των λίγων ημερών στο Ηράκλειο , αναπόφευκτη. 
Με την ιδιότητα μου ως Δικηγόρου, Διδάκτορος Νομικής λίγα απλά λόγια για το θέμα του συνεδρίου που άπτεται του γνωστικού αντικειμένου της επιστημονικής ειδίκευσης μου. 
Στις διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων το δικαϊκό μας σύστημα δίνει την δυνατότητα στον βλαπτόμενο διάδικο είτε με την εκδοθείσα απόφαση είτε με την πράξη της διοίκησης να αμυνθεί με αρχικά κύρια ένδικα μέσα ή βοηθήματα, μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες από την επίδοση της απόφασης ή της πράξης. 
Του παρέχει όμως και την δυνατότητα μετά την κατάθεση του κυρίου δικογράφου να καταθέσει και πρόσθετο δικόγραφο με πρόσθετου επί πλέον λόγους σε σύντομη προθεσμία πριν την δικάσιμο. Γίνεται δεκτό τόσο από την επιστήμη όσο και από την δικαστηριακή πρακτική πως έτσι εξυπηρετείται καλύτερα ο διάδικος που βλάπτεται από μια πρωτόδικη ή και δευτεροβάθμια απόφαση αλλά και ο αντίδικός του που μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα. 
Το πρόβλημα όμως που ανακύπτει με μας τους Νομικούς είναι αν πράγματι στην προσπάθεια μας να πετύχουμε καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή έννομης προστασίας, κατακερματίζοντας τις δίκες, φτιάχνουμε περισσότερες απ’ ότι πρέπει και έτσι αντί να εξυπηρετούμε, καταταλαιπωρούμε τον δύσμοιρο πολίτη, σε χρόνο, έξοδα, δαπάνες και αναπόφευκτη παρέλκυση δικών. 
Γιατί εμείς οι νομικοί δεν πρέπει να φτιάχνουμε «γυάλινους κόσμους» με υπερχειλή γραφειοκρατία αλλά να αποσκοπούμε στην γρήγορη εκδίκαση των διαφορών με ένα και περιεκτικό δικόγραφο. 
Στην Ελλάδα όμως απ’ ότι φαίνεται φτιάχνουμε περισσότερα δικόγραφα για μια κατ’ ουσίαν δίκη, αν και ξέρουμε τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν από πρόσθετους λόγους διατυπωμένους πολλές φορές και σε ένα και δεύτερο ή και τρίτο δικόγραφο, αρκεί να κατατέθηκαν και να κοινοποιήθηκαν εμπρόθεσμα πριν την δικάσιμο (πχ πρόσθετοι λόγοι ανακοπής). 
Τα έθιξα όλα τα παραπάνω με παρεμβάσεις μου κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσία των ανωτάτων δικαστικών αρχών της χώρας, καθηγητών Νομικής και έγκριτων Δικηγόρων όλης της χώρας αλλά και του Ηρακλείου, με σαφείς αναφορές στις έννομες τάξεις της Γερμανίας και Γαλλίας, όπου εκεί δεν υπάρχει ο θεσμός «των πρόσθετων λόγων». 
Εκεί κατατίθεται ανακοπή- έφεση , αναίρεση μια και έξω ,με όλους τους λόγους μια φορά μέσα σε μια μεγάλη και εύλογη προθεσμία! 
Απάντηση δεν πήρα! Κι έτσι αναρωτήθηκα , μα την αλήθεια, ποιος είναι ο σκοπός του Δικαίου στην Ελλάδα. Να λύνει την διαφορά σύντομα ή να ταλανίζεται ο πολίτης σε συνεχόμενες και ατέρμονες διαδικασίες; 
Από τον κόσμο αυτό, μεταπήδησα όλες αυτές τις ημέρες και σε ένα άλλο κόσμο. Αυτή την φορά με την ιδιότητα του υποψηφίου Ευρωβουλευτή στις πρόσφατες Ευρωεκλογές με το κόμμα του «Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή». 
Ήταν ένας ωραίος έντιμος αγώνας που σφυρηλάτησε την αγωνιστική διάθεση των έξοχων , γεμάτους λεβεντιά συναγωνιστών, μεταξύ των οποίων είχα και εγώ την τιμή να συμμετέχω! 
Ως συναγωνιστής λοιπόν των «τελευταίων πιστών» γνώρισα σπάνιους ανθρώπους στο Ηράκλειο Κρήτης, ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες…. και έμεινα κατάπληκτος από το διερευνητικό και οξυδερκές πνεύμα που διακρίνει τους Κρήτες συναγωνιστές, διατυπωμένο με απλά αλλά σοφά λόγια…. 
Και δεν φτάνει μόνον η αγάπη που συνάντησα όλων των συναγωνιστών, αλλά και εν γένει των Κρητών τις λίγες αυτές ευλογημένες ημέρες παραμονής μου στην Κρήτη, αλλά το ότι «κοινώνησα» μαζί με την οικογένεια μου ενός γνήσιου παραδοσιακού Κρητικού γάμου μετά την ευγενική και ανυπόκριτη πρόσκληση του Οδυσσέα Πατεράκη ,Μιχάλη Χατζάκη αλλά και του συναγωνιστή Γιώργου Βλαχάβα.
Διδάχθηκα πολλά εκείνη την βραδιά. Πως στην νότια αυτή μεριά της Ελλάδος, χτυπά πραγματικά η καρδιά της με πηγαία φιλοξενία, ζεστασιά και απρόσμενη υποδοχή. 
Η σύγκριση αναπόφευκτη. Ο ένας κόσμος γυάλινος- εννοιοκρατικός που δυστυχώς ταλαιπωρεί ο,τιδήποτε Ελληνικό στην χώρα. Ο άλλος πηγαίος, αυθεντικός με απλότητα και πηγαία φιλοσοφημένη τροχιά προς τις ρίζες και στην φυλή….. 
Αφήνοντας με ανάμεικτα συναισθήματα την λεβεντογέννα Κρήτη και τους αδελφούς συναγωνιστές, τον Σταύρο, τον Οδυσσέα, τον Μιχάλη, τον Γιώργο, έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Να ξαναγυρίσω σύντομα για μια ομιλία στους συναγωνιστές της τοπικής Οργάνωσης Χρυσής Αυγής Ηρακλείου ή και όπου αλλού στην Κρήτη μπορέσω…….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…