Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ-Με αφορμή την παγκόσμια  ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο Δρ. Νομικής, Δικηγόρο
----------------------------------------------------------------------------------
Με κατάνυξη υποδεχτήκαμε την Κυριακή 16-11-2014 εκκλησιαζόμενοι στις διάφορες εκκλησίες της πόλεως μας, το μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους νέους από τροχαία δυστυχήματα.
Όλοι μας προβληματιζόμενοι και συγκλονισμένοι για τις χαροκαμένες οικογένειες που θρηνούν παιδιά και εγγόνια…….
Παρηγορητικός και ιδιαίτερα συμβουλευτικός ο λόγος του Μητροπολίτη Αλεξ/πολης με την ανάγνωση της επιστολής του στις εκκλησίες της Αλεξ/πολης, προς το τέλος της θείας Λειτουργίας . Όλοι νοερά περάσαμε στον υπερβατικό κόσμο και προσευχηθήκαμε για την ανάπαυση των ψυχών τους!
Προσευχηθήκαμε και για τις ψυχές των πολύπαθων συγγενών τους που κατατρύχονται από τον αβάσταχτο πόνο της φυσικής απώλειας των βλασταριών τους!
Ιδιαίτερα όμως πρέπει να σταθούμε και να προβληματιστούμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά με αύξουσα γεωμετρική πρόοδο. Η αλόγιστη χρήση δίκυκλων σε μικρές ηλικίες πολλές φορές και χωρίς άδεια οδήγησης αποτελεί τον υπαριθμόν ένα κίνδυνο για απώλεια ζωών ή βαρυτάτων τραυματισμών των ανηλίκων. Θα πρέπει όμως οι γονείς να λένε και όχι!
Δυστυχώς οι γονείς στην πολυπραγμοσύνη τους δεν παρακολουθούν σήμερα εκ του εγγύς τα παιδιά τους, δεν τα συμβουλεύουν κατάλληλα, ανέχονται τις παρατυπίες τους που όμως πολλές φορές όταν έχουν να κάνουν με εσφαλμένη οδική συμπεριφορά, οδηγούν στο μοιραίο!
Σε μια κοινωνία με άπειρο καταναλωτισμό, αυτό που κάποτε φάνταζε απόμακρο και άπιαστο για τον νέο, δηλαδή να οδηγήσει αυτοκίνητο ή δίκυκλο σε νεαρή ηλικία είναι σήμερα αυτονόητο και μάλιστα πολλές φορές και κάτω από τα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος!
Ας μάθουμε λοιπόν εμείς οι γονείς να λέμε όχι στα παιδιά μας όταν με τον τρόπο αυτό πρόκειται να τους σώσουμε την ζωή. Και φυσικά δεν φτάνει μόνον αυτό. Χρειάζεται συνεχώς συμβουλές και επαγρύπνηση.
Κι αν τελικά οι νέοι πάρουν την πολυπόθητη άδεια οδήγησης, πρέπει να συνειδητοποιούν με κάθε τρόπο να φορούν κράνος, εποχούμενοι  σε δίκυκλο και ζώνη σε αυτοκίνητο. Το κυριότερο όμως να οδηγούν νηφάλια κάτι που τελευταία δεν παρατηρείται από την ανέλεγκτη χορήγηση αλκοόλ στα διάφορα νυκτερινά μαγαζιά, ακόμη και σε ανηλίκους, θυσιάζοντας τα όλα στο βωμό του άκρατου και ανεξέλεγκτου κέρδους!
Ας συνειδητοποιήσουν λοιπόν όλες οι οικογένειες ότι πρέπει να σφίξουν τα λουριά και να μην τα αφήνουν όλα στο έλεος του Θεού……
Αλλά και όταν τα πρόστιμα πέφτουν για έλλειψη κράνους ή για μη πρόσδεση με την ζώνη να μην δυσανασχετούν οι γονείς , αντίθετα να συμμορφώνονται και να συμμορφώνουν και τα παιδιά τους!
Καλύτερα ένα πρόστιμο που θα συνετίσει , παρά μια απώλεια ζωής…… Η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να φροντίσει για την εκμάθηση σε όλους της κυκλοφοριακής αγωγής. Δυστυχώς το μάθημα αυτό δεν διδάσκεται όπως πρέπει και απανταχού της Ελληνικής επικράτειας!
Δυστυχώς τα τροχαία δυστυχήματα και οι στατιστικές από αυτά αποδεικνύουν ότι η Ελληνική Κοινωνία ζει μέσα σε ένα ακήρυχτο και ύπουλο πόλεμο, αφού τα θύματα ετησίως αντιστοιχούν με απώλειες σε εμπόλεμη κατάσταση!
Για να έχουμε λοιπόν λιγότερο πόνο και λιγότερα μνημόσυνα ας σταθούμε όλοι οι φορείς με πρώτη την πολιτεία προληπτικά και συμβουλευτικά στα ανήλικα παιδιά μας!
Για μας τους γονείς περισσότερη ευθύνη και περισσότερος έλεγχος, συνεχείς συμβουλές και παρακολούθηση. Το όχι πρέπει να μπει κι αυτό στην ζωή μας όταν μπαίνει λογικό χαλινάρι στις αλόγιστες και άκρατες επιθυμίες των παιδιών μας. Γι’ αυτό όμως δεν απαιτείται μόνον η ευθύνη των γονέων αλλά και η συνεχής παρακολούθηση και διαπαιδαγώγηση από τους δασκάλους. Όπως λέει και ο Πλούταρχος πρέπει να αναζητήσουμε δασκάλους για τα παιδιά μας αδιάβλητους στην προσωπική τους ζωή, αψεγάδιαστους στην  συμπεριφορά τους και αρίστους στην κατάρτιση τους. «Το δε πάντων μέγιστον και κυριώτατον των ειρημένων έρχομαι φράσων. Διδασκάλους γαρ ζητητέον τοις τέκνοις, οι και τοις βιοίς εισίν αδιάβλητοι και τοις τρόποις ανεπίληπτοι και της εμπειρίας άριστοι. Πηγή γαρ και ρίζα καλοκαγαθίας το νομίμου τυχείν παιδείας» (Πλούταρχος, περί παίδων αγωγή 4Β, 4C, σελ 76,78 εκδόσεις Ζήτρος)
Και συνεχίζει ο βαθυστόχαστος Πλούταρχος ……. «Ανακεφαλαιώνοντας  λοιπόν τονίζω (και περισσότερο θα φαινόμουν εύλογα ότι δίνω χρησμό και όχι συμβουλή) ότι πρώτο και μεσαίο και τελευταίο ανάμεσα τους κεφαλαιώδες είναι η αξιόλογη αγωγή και η ορθή παιδεία αυτά τα θεωρώ οδηγούς και συνεργούς για την αρετή και την ευδαιμονία»
Συνελών τοίνυν εγώ φημί και χρησμολογείν μάλλον ή παραινείν δόξαιμ’ αν εικότως, ότι εν πρώτον και μέσον και τελευταίον εν τούτοις κεφάλαιον αγωγή σπουδαία και παιδεία νόμιμος εστί και ταύτα φορά και συνεργά προς αρετήν και προς ευδαιμονία φημί» (Πλούταρχος περί παίδων αγωγή 5C, σελ 84 εκδόσεις Ζήτρος)
Εμείς ως γονείς δίνουμε άραγε ο καθένας μας την καλύτερη (σφαιρικά ιδωμένη) αγωγή; Μπολιάζουμε τα παιδιά μας με τις αξίες που δίδαξαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι μας, την πειθαρχία και την αναζήτηση της αλήθειας; Τους μαθαίνουμε να ψάχνουν για τα πνευματικά και να μένουν σε απόσταση από υλικά; Αξιώνουμε κάτι τέτοιο και με δυναμισμό από το ένοχο και παραλυμένο κράτος μας; Φοβάμαι πως όχι! Μήπως η ερώτηση αυτή είναι και η απάντηση σε όσα κατ’ αποτέλεσμα οδυνηρά ζούμε στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου; 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…