Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση Ευρωπαϊκής επιτροπής για τον υποσιτισμό στα σχολεία


Ο Στρατηγός Συναδινός Ελευθέριος υπέβαλλε στην Επιτροπή ερώτηση που αφορά στον υποσιτισμό και μη εμβολιασμό μαθητών στην Κρήτη, με ποσοστό 25% των μαθητών όλων των βαθμίδων να  έχουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Η ανεπαρκής διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη κονδυλίων για εμβολιασμό, φέρει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να λιποθυμούν από την πείνα στις σχολικές αυλές, να αρρωσταίνουν αρκετά συχνά και η υγεία τους να βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο . Η απάντηση που έλαβε εξ ονόματος της Επιτροπής αναδεικνύει την κωλυσιεργία των προηγούμενων κυβερνήσεων, τονίζοντας την ευκαιρία που έχει η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια. Αναφέροντας ξεκάθαρα ότι οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες, είναι καιρός λοιπόν "Κύριοι της Κυβέρνησης" να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Θα είστε υπόλογοι στην περίπτωση που και αυτά τα κοινοτικά κονδύλια γίνουν μίζες και προσωπική περιουσία των αριστερών συντρόφων.
Ακολουθεί η απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η Επιτροπή γνωρίζει τη δύσκολη  κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το γεγονός ότι τα διατροφικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους της Κοινότητας έως το 2013. Το 2014, το πρόγραμμα αυτό αντικαταστάθηκε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους που παρέχει τρόφιμα και βασική  βοήθεια  στους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών (281 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-20).
Μεταξύ των στόχων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα περιλαμβάνεται η στήριξη ευάλωτων ομάδων και δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην απασχόληση και στις κοινωνικές πολιτικές. Βελτιώνεται διαρκώς η προστασία των ευάλωτων ομάδων μέσω κοινωνικών προγραμμάτων, κρατικών επιδοτήσεων και δημοσίων υπηρεσιών και δημιουργείται ένα σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ενώ τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τις ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της καθολικής πρόσβασης, τη βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων.  Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα, για την περίοδο 2014-2020, διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 789 εκατ. ευρώ για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων , συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία και των προγραμμάτων κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία,  διανέμονται στους μαθητές των σχολείων φρούτα, λαχανικά και γάλα. Η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για το 2015/2016 ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος διανομής γάλακτος, η χρηματοδότηση της ΕΕ στηρίζει μέχρι 0, 25 l γάλακτος/παιδί/ημέρα. Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν να στοχεύσουν και τα δυο προγράμματα σε πιο ευάλωτες ομάδες. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο αξιολόγησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…