Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Σοκ από τις προτάσεις της συγκυβέρνησης - Έρχεται βαρύς μνημονιακός χειμώνας!Σοκ από τις προτάσεις της συγκυβέρνησης - Έρχεται βαρύς μνημονιακός χειμώνας!
Δεν υπάρχουν πια «κόκκινες γραμμές» - Μόνο Μνημόνιο!
Την αισιοδοξία τους για άμεση επίτευξη συμφωνίας τιτίβιζαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι διεθνείς τοκογλύφοι. Το κλίμα έγινε άξαφνα αισιόδοξο μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με το πακέτο των «ελληνικών προτάσεων», το οποίο και έγινε αποδεκτό ως «βάση συζήτησης» από τους διεθνείς τοκογλύφους.
Σήμερα οι εφημερίδες και τα κανάλια διαρρέουν κομμάτια της πρότασης Τσίπρα, όμως το σύνολο της προτάσεως παραμένει διαπραγματευτικό απόρρητο. Ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος, αφού συγκεκριμένα επαχθή μέτρα θα συμφωνηθούν, θα υπογραφούν, αλλά θα παρουσιαστούν ως «αναγκαίο κακό», που υπέγραψε η κυβέρνηση στα πλαίσια του «έντιμου συμβιβασμού». Γι’ αυτό και δεν διαρρέει το σύνολο της προτάσεως για να μην δουν οι χαχόλοι ότι πολλά από αυτά έχουν προταθεί εξαρχής από τον Σύριζα.
Βεβαίως ότι επίκειται η συμφωνία ενός επαχθούς μνημονίου φαίνεται και από τις προτάσεις που ήδη διέρρευσαν. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για συγκεκριμένα ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα καταργούνται άμεσα. Ο χώρος της εστίασης θα γνωρίσει ύφεση και μαρασμό, με τον ΦΠΑ να πηγαίνει στο 23%. Η μεσαία τάξη θα πληρώσει μεγαλύτερη «εισφορά αλληλεγγύης», ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν μία νέα μείωση του μισθού τους κατά 1% ή 2%, προκειμένου να κλείσει λίγο η τρύπα του ασφαλιστικού.
Επιπλέον των παραπάνω, θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες μίας ήδη ανοχύρωτης χώρας, παρά τις διαβεβαιώσεις Καμμένου ότι «δεν θα αφοπλίσουν την χώρα», ενώ παράλληλα αναμένεται ενταφιασμός όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων, τα οποία θα υποστούν απότομο «άνοιγμα». Αυτά είναι μέτρα που ούτε η ΝΔ δεν μπόρεσε να περάσει καθότι είναι από τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα, που εξολοθρεύουν ολόκληρους εργασιακούς κλάδους.
Και βεβαίως επί όλων αυτών των μέτρων, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο και η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, ήτοι η χώρα θα συνεχίσει να είναι ένα μνημονιακό προτεκτοράτο, αλλά… με «πρώτη φορά αριστερά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.