Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ..."ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΣΠΟΡΑΣ"

Βαρύθυμος κι' ακατάδεκτος αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον Μάρτιν Χάιντεγερ ο πολύς Ζαν Πωλ Σάρτρ. Και τούτο, διότι ως "ναζιστής" είχε "πολιτογραφηθεί" ο κορυφαίος του παρελθόντος αιώνος φιλόσοφος. Αν τώρα, κατ' ομολογίαν του "αριστερού" Κώστα Αξελού, υπήρξε του Χάιντεγκερ αντιγραφέας ο Σαρτρ, αυτό είναι ...ψιλά γράμματα για την κυρίαρχη "διανόηση" του καιρού μας.
Μικρό το κακόν, ασφαλώς, μπροστά στον εγκλεισμό σε κλουβί του, δηλωμένου "φασίστα", ποιητή των ποιητών, Έζρα Πάουντ. Αν τώρα ο Έλιοτ, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ λογοτεχνίας, δήλωνε πως ο αληθινός δικαιούχος του είναι ο Πάουντ, είναι κι' αυτό ...ψιλά γράμματα, για την κυρίαρχη "διανόηση" του καιρού μας. 
Ομοίως αδυσώπητος υπήρξεν και ο διασυρμός, του μη έχοντος χρείαν "συστάσεων", ασυμβίβαστου "υμνητή των ναζί" Χάμσουν, από τους συμπατριώτες του. Αν τώρα στον Μεσοπόλεμο, η λατρεία στα ζώπυρα κείμενά του, μεταφράστηκε ως "χαμσουνικός πυρετός", δοξάζοντας τη γη της Νορβηγίας σ' όλη την Υφήλιο, είναι, φαίνεται,...ανάξιον λόγου.
Για δε τον Σελίν, που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της καθεστηκυίας γραφής, μάλλον για ..."σελινικούς σπασμούς" θα μιλούσαμε, αν θέλουμε να 'μαστε "ακριβείς". Κι' όμως, ουδεμία "κακία" εκράτησε, κι' ως ιατρός, δωρεάν τους ασθενείς του εξέταζε, παρά τα όσα η αχάριστη, για την προσφορά του στην γλώσσα του λαού του, πατρίς του, του επεφύλαξε , για το γεγονός ότι απροκάλυπτα "υποστήριζε τους ναζί". Κι' ασφαλώς, ομοίως είναι...ανάξιον λόγου το ότι μια ολόκληρη "γενιά", μας "πούλησε λογοτεχνική μούρη αντιγράφοντας τον Σελίν", όπως η λαμπρή του μεταφράστρια επεσήμανε εύστοχα.
Και για όλους αυτούς και για άλλους πολλούς, η κυρίαρχη "διανόηση" ...περιορίστηκε το πολύ να μας "πει" πως απλώς "παρασύρθηκαν".
Κι' αν επιμελέστατα "ψάξεις", "ίσως" προκαλούνε ...αμηχανία στους "διανοητές", ονόματα όπως "Πιραντέλλο", "Νταλί", "Μαρινέττι".
Διότι ονόματα όπως "Μπρέκερ" και "Ρίφφενσταλ" και "Λα Ροσέλ" και "Μπραγιζιάκ" και "Ντανούτσιο", ήδη ενώπιον του ..."διανοητικού εκτελεστικού αποσπάσματος" στήθηκαν, ως ...αδιαμφισβήτητο μέρος των..."ηττημένων του '45". Των ηττημένων εκείνων που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ντρέπεται κάποιος να νοιώθει "σπορά" τους... 

ΟΔΥΣΣΕΥΣ  ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…