Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ..."ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΣΠΟΡΑΣ"

Βαρύθυμος κι' ακατάδεκτος αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον Μάρτιν Χάιντεγερ ο πολύς Ζαν Πωλ Σάρτρ. Και τούτο, διότι ως "ναζιστής" είχε "πολιτογραφηθεί" ο κορυφαίος του παρελθόντος αιώνος φιλόσοφος. Αν τώρα, κατ' ομολογίαν του "αριστερού" Κώστα Αξελού, υπήρξε του Χάιντεγκερ αντιγραφέας ο Σαρτρ, αυτό είναι ...ψιλά γράμματα για την κυρίαρχη "διανόηση" του καιρού μας.
Μικρό το κακόν, ασφαλώς, μπροστά στον εγκλεισμό σε κλουβί του, δηλωμένου "φασίστα", ποιητή των ποιητών, Έζρα Πάουντ. Αν τώρα ο Έλιοτ, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ λογοτεχνίας, δήλωνε πως ο αληθινός δικαιούχος του είναι ο Πάουντ, είναι κι' αυτό ...ψιλά γράμματα, για την κυρίαρχη "διανόηση" του καιρού μας. 
Ομοίως αδυσώπητος υπήρξεν και ο διασυρμός, του μη έχοντος χρείαν "συστάσεων", ασυμβίβαστου "υμνητή των ναζί" Χάμσουν, από τους συμπατριώτες του. Αν τώρα στον Μεσοπόλεμο, η λατρεία στα ζώπυρα κείμενά του, μεταφράστηκε ως "χαμσουνικός πυρετός", δοξάζοντας τη γη της Νορβηγίας σ' όλη την Υφήλιο, είναι, φαίνεται,...ανάξιον λόγου.
Για δε τον Σελίν, που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της καθεστηκυίας γραφής, μάλλον για ..."σελινικούς σπασμούς" θα μιλούσαμε, αν θέλουμε να 'μαστε "ακριβείς". Κι' όμως, ουδεμία "κακία" εκράτησε, κι' ως ιατρός, δωρεάν τους ασθενείς του εξέταζε, παρά τα όσα η αχάριστη, για την προσφορά του στην γλώσσα του λαού του, πατρίς του, του επεφύλαξε , για το γεγονός ότι απροκάλυπτα "υποστήριζε τους ναζί". Κι' ασφαλώς, ομοίως είναι...ανάξιον λόγου το ότι μια ολόκληρη "γενιά", μας "πούλησε λογοτεχνική μούρη αντιγράφοντας τον Σελίν", όπως η λαμπρή του μεταφράστρια επεσήμανε εύστοχα.
Και για όλους αυτούς και για άλλους πολλούς, η κυρίαρχη "διανόηση" ...περιορίστηκε το πολύ να μας "πει" πως απλώς "παρασύρθηκαν".
Κι' αν επιμελέστατα "ψάξεις", "ίσως" προκαλούνε ...αμηχανία στους "διανοητές", ονόματα όπως "Πιραντέλλο", "Νταλί", "Μαρινέττι".
Διότι ονόματα όπως "Μπρέκερ" και "Ρίφφενσταλ" και "Λα Ροσέλ" και "Μπραγιζιάκ" και "Ντανούτσιο", ήδη ενώπιον του ..."διανοητικού εκτελεστικού αποσπάσματος" στήθηκαν, ως ...αδιαμφισβήτητο μέρος των..."ηττημένων του '45". Των ηττημένων εκείνων που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ντρέπεται κάποιος να νοιώθει "σπορά" τους... 

ΟΔΥΣΣΕΥΣ  ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…