Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Βούληση για Δύναμη και ο «Υπεράνθρωπος» του Νίτσε


Η Βούληση για Δύναμη και ο «Υπεράνθρωπος» του Νίτσε
Ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε, απέδιδε την βούληση για δύναμη στην τάση απόκτησης κυριαρχίας πάνω στον εαυτό και το πεπρωμένο μας, τονίζοντας πως αν της δοθεί έκφραση, ωθεί τον άνθρωπο στην συνεχόμενη επιζήτηση νέων εμπειριών, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την ανακάλυψη και την εκδήλωση του πλήρους δυναμικού του.
Παράλληλα, δε, επισημαίνει ότι αυτού του είδους η προσωπική ανάπτυξη δεν δύναται και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την συμβατική ηθική, καθώς, όπως πολύ χαρακτηριστικά έλεγε, πρέπει να προελαύνει «πέρα από το καλό και το κακό». Αποφαινόταν ότι οι άνθρωποι που κατορθώνουν να προσεγγίσουν το πλήρες δυναμικό τους είναι «υπεράνθρωποι», λόγω του ότι η ζωή τους δεν διέπεται από την καθιερωμένη ηθική. Αντιθέτως, μπορούν και υψώνονται υπεράνω αυτού του είδους την ηθική και ως εκ τούτου ζουν ανεξάρτητες και δημιουργικές ζωές.
Στο έργο του με τίτλο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», χαρακτήρας ο οποίος εξέφραζε τις σκέψεις του ίδιου του φιλοσόφου,  προβαίνει σε μια πλήρη περιγραφή της έννοιας του «υπεράνθρωπου», χρησιμοποιώντας τον όρο «Übermensch», εννοώντας τον «ανώτερο άνθρωπο» ή αυτόν που είναι «παραπάνω από άνθρωπος». Έπειτα, λοιπόν, από δέκα έτη απομόνωσης και στοχασμού στα βουνά, ο Ζαρατούστρα αποφασίζει να επιστρέψει στον πολιτισμό και να μοιραστεί τις ενοράσεις του με τους συνανθρώπους του, λέγοντας τους πολύ χαρακτηριστικά:
«Σας διδάσκω τον Υπεράνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι κάτι που θα πρέπει να υπερβείτε. Τι έχετε κάνει για να τον υπερνικήσετε; … Τι είναι ο πίθηκος για τους ανθρώπους; Αντικείμενο χλεύης ή οδυνηρής αμηχανίας. Έτσι ακριβώς θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος για τον Υπεράνθρωπο: αντικείμενο χλεύης ή οδυνηρής αμηχανίας. Έχετε προοδεύσει από το σκουλήκι στον άνθρωπο και ένα μεγάλο μέρος μέσα σας είναι ακόμα σκουλήκι…Ιδού, σας διδάσκω τον υπεράνθρωπο. Ο Υπεράνθρωπος είναι το νόημα της ζωής. Αφήστε τη βούληση σας να πει: Ο Υπεράνθρωπος θα είναι το νόημα της γης! Σας ικετεύω, αδελφοί μου, μείνετε πιστοί στη γη και μην πιστεύετε εκείνους που σας μιλάνε για υπερκόσμιες ελπίδες! Είναι δηλητηριαστές, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Είναι καταφρονητές της ζωής, ατροφούντες και αυτοδηλητηριαζόμενοι άνθρωποι, που τους έχει βαρεθεί η γη ̇ ας εξαφανιστούν λοιπόν!»
Ο Νίτσε, λοιπόν, θεωρούσε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται πλέον σε μια επισφαλή θέση, ομοιάζοντας με ένα σχοινί δεμένο ανάμεσα σε ζώο και «Υπεράνθρωπο», ένα σχοινί πάνω από μια άβυσσο, που το πέρασμα απέναντι και η οδοιπορία είναι επικίνδυνα, όπως ακριβώς επικίνδυνο είναι και το να κοιτάξει πίσω, να ριγήσει ή να παραμείνει ακίνητος. Πίστευε ότι αν κάθε άτομο προσπαθούσε να είναι όλα όσα μπορούσε να είναι, όλο και περισσότερα ανθρώπινα προβλήματα θα λύνονταν μόνα τους. Συνεπώς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ως βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για μια γενικότερη βελτίωση στην ανθρώπινη κατάσταση, έθετε την συνεχή αυτοβελτίωση και την αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ο «Υπεράνθρωπος» του Νίτσε ασκεί την βούληση του για δύναμη, εκφράζοντας όλες ανεξαιρέτως τις σκέψεις του, ακόμα και τις αρνητικές. Δεν πιστεύει ότι πρέπει να αποκηρύσσουμε τις αρνητικές εμπειρίες ή παρορμήσεις, αλλά αντιθέτως ότι πρέπει να διδασκόμαστε από αυτές. Εξάλλου, η μοναδικού νοήματος ρήση του «Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό», βασιζόταν στην βαθιά του πεποίθηση ότι το ταξίδι προς τον προσωπικό παράδεισο του καθενός, απαιτεί συχνά ένα ταξίδι μέσα από την προσωπική του κόλαση.
Η έννοια του «Υπεράνθρωπου», ουσιαστικά, ήταν η απάντηση του Γερμανού φιλοσόφου στο ανθρώπινο και φιλοσοφικό δίλημμα, καθώς θεωρούσε ότι τόσο το νόημα, όσο και η ηθική της ζωής κάποιου προέρχονται από τον ίδιο. Η ζωή αποτελείται από ένα άπειρο αριθμό πιθανοτήτων και το υγιές, δυνατό άτομο (ο υπεράνθρωπος) διερευνά όσο περισσότερες από αυτές γίνεται, επιδιώκοντας την αυτοδιερεύνηση και τον πειραματισμό, ζώντας «επικίνδυνα».
Επίσης, κατά τον Νίτσε οι θρησκείες και οι διάφορες φιλοσοφικές αντιλήψεις που διδάσκουν οίκτο, ταπεινότητα, υποτακτικότητα, αυτοπεριφρόνηση, αυτοσυγκράτηση ή ενοχή είναι εσφαλμένες, ενώ το«ευ ζην» γίνεται αντιληπτό ως την συνεχή αλλαγή, τις προκλήσεις, την απουσία μεταμέλειας, την ένταση, την δημιουργικότητα και την διακινδύνευση. Πιο συγκεκριμένα, το ταύτιζε με την υπέρβαση του εαυτού.Έτσι, το να ζει κάποιος με γνώμονα την βούληση για δύναμη σημαίνει να ζει μια ζωή κατά την οποία γίνεται κάτι περισσότερο από ότι ήταν, δηλαδή, μια ζωή διαρκούς αυτοανανέωσης. Πρόκειται για την ζωή του «Υπεράνθρωπου».
Συνεπώς, πάγια πεποίθηση του Γερμανού φιλοσόφου είναι ότι το νόημα της ζωής ενυπάρχει εντός του ατόμου και ο τολμηρός άνθρωπος, ο «Υπεράνθρωπος», θα το ανακαλύψει. «Τολμήστε μόνο να πιστέψετε στον εαυτό σας», έλεγε ο Ζαρατούστρα, «Εκείνος που δεν πιστεύει στον εαυτό του ψεύδεται πάντα!».Έτσι, η συμβουλή του προς τους ανθρώπους ήταν να χρησιμοποιήσουν την βούληση τους για δύναμη για να κατορθώσουν να συνδυάσουν τις διονυσιακές με τις απολλώνιες τάσεις τους, με τον δικό τους ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο. Αυτή η «καλλιτεχνική δημιουργία» αποτελούσε για τον Νίτσε την μοναδική βάση ηθικής που έχει νόημα.
Δεν πρότεινε κάποιο τυποποιημένο τρόπο ζωής, καθώς πίστευε ότι είναι πολύ σημαντικό κάθε άτομο να ανακαλύπτει το ίδιο το νόημα της δικής του ζωής, και έπειτα να ζει και να πορεύεται σύμφωνα με αυτό. Επεσήμαινε ότι αυτό που διαφοροποιεί τον «Υπεράνθρωπο» από τον «μη Υπεράνθρωπο» είναι το πάθος, το θάρρος και η ενόραση, ωστόσο πίστευε βαθιά ότι κάθε άτομο έχει την δυνατότητα να φτάσει εγγύτερα στο πρότυπο του «Υπεράνθρωπου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…