Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θέλουν να εξαφανίσουν τις λαϊκές αγορές, την μοναδική δύναμη αντίστασης στα μονοπώλια


Θέλουν να εξαφανίσουν τις λαϊκές αγορές, την μοναδική δύναμη αντίστασης στα μονοπώλια
Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα «Εμπρός»
Στο πανέρι των συμφερόντων τους θέλουν να βάλουν τα οργανωμένα καρτέλ τους πάγκους των λαϊκών αγορών, στερώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μεροκαματιάρηδες και τις νοικοκυρές, την μοναδική φτηνή πηγή προμήθειας φρέσκων προϊόντων της Ελ­ληνικής γης. Πρόκειται για τραστ που ήδη λυμαίνο­νται το χονδρεμπόριο φρούτων και λαχα­νικών, συνεργαζόμενα με τις πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ – μάρκετ, τα οποία προ­σπαθούν να επιβάλουν την δική τους τιμο­λογιακή πολιτική στον συγκεκριμένο χώρο.
Μοναδική δύναμη αντίστασης στα μονο­πώλια, που διαθέτουν την ολόθερμη υπο­στήριξη του κυβερνητικού μηχανισμού και των κομμάτων του «κλεπτοκρατικού τό­ξου», είναι οι Έλληνες Εθνικιστές επαγγελματίες πωλητές και παραγωγοί των λαϊ­κών αγορών, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.Όχι μόνο για να μην χάσουν την όποια εργασία τους απέμεινε, στα πέτρινα χρό­νια του μνημονίου, αλλά και να προστατεύ­σουν τους καταναλωτές στην πλειοψηφία τους χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, από τις αυξήσεις – φωτιά στα καθημερινά είδη διαβίωσης που ετοιμάζουν τα κέντρα αυτά.
Πράγματι, τα τελευταία σε συνεννόηση με το «αριστερό» υπουργείο Ανάπτυξης και τους λαθρολάγνους περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζουν να τους αντικαταστήσουν με τριτοκοσμικούς που θα εργάζονται ως υπάλληλοί τους.Ήδη, πλέον των 2.500 αλλοδαπών, πολ­λοί εκ των οποίων στερούνται των νόμιμων εγγράφων διαμονής και απασχόλησης, δουλεύουν στις λαϊκές, οι περισσότεροι χω­ρίς ασφάλιση και κυρίως δίχως να έχουν εξετασθεί αν πάσχουν από κάποια από τις ενδημικές ασθένειες των χωρών προέλευσής τους, π.χ. όπως η ηπατίτιδα, η διφθερί­τιδα, η φυματίωση κ.ά.
Βέβαια, τα «αρπακτικά» των πολυεθνι­κών λογαριάζουν στην περίπτωση αυτή «χωρίς τον ξενοδόχο», που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα επαγγελματία. «Θέλουν να εξοντώσουν τον κλάδο μας και να τον παραδώσουν σε ομίλους ξένων εταιρειών», δηλώνει στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο πρώ­ην πρόεδρος της Δ΄ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών Χρήστος Μουλάς, ένας άνθρωπος του μό­χθου που έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του συστήματος για τις προσπάθειές του να κινητοποιήσει τους συνα­δέλφους του μπροστά στην αναμενόμενη λαίλαπα.
Όπως ο ίδιος καταγγέλλει «επιχειρείται από χρόνια, αλλά τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο αφανισμός των Ελλήνων από τους πάγκους των λαϊκών αγορών».
epa03832184 A citizen journalism image provided by the Local Committee of Arbeen shows the bodies of Syrian children after an alleged poisonous gas attack fired by regime forces, according to opposition activists, in Arbeen town, Damascus, Syria, 21 August 2013. Syrian opposition activists have accused President Bashar al-Assad's regime of killing 635 people Wednesday in
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει, μεθο­δεύεται μέσω του κόλπου της δήθεν αναθε­ώρησης των αδειών, η υφαρπαγή αυτών από τους νόμιμους δικαιούχους τους, για καθαρά φορολογικούς λόγους. Αν για παράδειγμα, λόγω της οικονομι­κής κρίσης, κάποιος ιδιοκτήτης δεν μπόρε­σε να καταβάλει εμπρόθεσμα τον περιοδι­κό ΦΠΑ (ανά τρίμηνο), τότε θα του αφαιρείται η άδεια.
Το ίδιο θα συμβαίνει στο ενδεχόμενο να αδυνατεί, εξαιτίας δυσπραγίας, να εξασφα­λίσει, την στιγμή που θα του ζητηθεί, φορο­λογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.
Με δεδομένο, όπως τονίζει ο κ. Μουλάς, ότι «η πλειοψηφία των επαγγελματιών προ­σπαθεί, με προσωπικές θυσίες, να είναι εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις της, εν τούτοις τα συνεχή χαράτσια, τα άδικα πρόστιμα και τα capital controls στα νοικο­κυριά τους έχουν κυριολεκτικά γονατίσει». Κι εδώ «πεδίο δόξας λαμπρό» για τα λεγόμενα «κοράκια» – συνδικαλιστές.
Οι συγκεκριμένοι, στην αρχή ακολου­θούν την τακτική τρομοκράτησης του επαγγελματία – πωλητή, λέγοντάς του κυνικά «έμαθα ότι χάνεις την άδεια», ενώ στην συνέχεια «μαλακώνουν», τονίζοντας «μην στενοχωριέσαι, όλο και κάτι θα κάνουμε» και στο τέλος υπόσχονται ότι «θα φροντί­σουμε να την διατηρήσεις».
Χαρακτηριστική είναι η φράση - κλισέ που χρησιμοποιούν στα τετ-α-τετ που έχουν με το «θύμα», που συνοδεύεται με ένα κλείσιμο του ματιού. «Εγώ θα σε φτιάξω», προσθέτουν και ακολουθεί ένα «φιλικό χτύπημα» στον ώμο.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλη­τών Λαϊκής Αγοράς ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Β’ Αθηνών, και από την απροκάλυπτη προπαγάνδα που κάνει υπέρ του ΚΚΕ, αμείβεται για τις… υπηρεσίες του με 1.800 ευρώ τον μήνα.
Ντομάτες Σκοπίων και κρεμμύδια Ινδίας
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Μουλάς στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πω­λητών Λαϊκής Αγοράς (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.) Κώ­στας Κακαράντζας. Και στο σημείο αυτό αναρωτιέται ο Μου­λάς «σε καιρό λιτότητας ποιος άλλος παίρ­νει τέτοιο μισθό, ειδικά όταν εκπροσωπεί ανθρώπους του μεροκάματου;».
Αλλά, δεν είναι ο μόνος που παίρνει ένα παχυλό μισθό για την εποχή μας. Ο γραμματέας της ΠΟΣΠΛΑ Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος, που είναι οργανωμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττει άλλα 1.200 ευρώ κάθε μήνα. Για τον Έλληνα Εθνικιστή πωλητή, η σύν­θεση του προεδρείου της ομοσπονδίας φα­νερώνει και την συμπαιγνία των καθεστωτι­κών κομμάτων σε όλο το μεγαλείο της.
Εκτός των δύο προαναφερομένων, ο τα­μίας Γεώργιος Τσούνιας, προέρχεται από την ΝΑ, ενώ ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Δημητρίου είναι παλιό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού. Επίσης, πολλά μέλη της ομοσπονδίας, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Δημήτρης Μουλιάτος, που δεν κρύβει τα νεοδημοκρατικά του αισθήματα, ανήκουν στις συνδικαλιστικές παρατάξεις των συστημικών κομμά­των.
«Προς το παρόν, δεν έχουν βρει κανέναν από το Ποτάμι, για να τον βάλουν κι αυτόν στην διοίκηση του σωματείου», σχολιάζει καυστικά ο Μουλάς. Για τον κ. Μουλά πρέπει οι Έλληνες πω­λητές στις λαϊκές αγορές να συμπήξουν αρ­ραγές μέτωπο με τους αγρότες, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια των καρτέλ.
Με έκδηλη την αγανάκτησή του, επιση­μαίνει πως «αν δεν υπάρξει συστράτευση του κλάδου μας με αυτούς που ματώνουν στην ελληνική γη για να παράξει αυτή φρέ­σκα και ποιοτικά προϊόντα, θα έχουμε εφιαλ­τικές συνέπειες». Ο ίδιος λέει ότι στο άμεσο μέλλον «οι πά­γκοι των λαϊκών θα πωλούν πατάτες Αιγύπτου, ντομάτες Σκοπίων, κρεμμύδια Ινδίας, αχλάδια Ισπανίας και πορτοκάλια Ισραήλ, όπως ήδη γίνεται, σε σχεδόν όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ».
laiki-agora
Η μοναδική λύση είναι, τονίζει, η επιστρο­φή στην πρωτογενή παραγωγή που είναι και διακηρυγμένος στόχος της Χρυσής Αυ­γής.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος τον τελευταίο καιρό έχει πυκνώσει τις επαφές του με τους Έλλη­νες αγρότες, τασσόμενος στο πλευρό τους, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην αλματώ­δη αύξηση των ποσοστών του στους αγροκτηνοτροφικούς νομούς της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Μουλά: «Αν χαθούν οι Έλληνες πωλητές από τις λαϊκές αγορές, οι παραγωγοί δεν θα έχουν πού να διαθέσουν τα προϊόντα τους, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα τα αγοράζουν μισοτιμής τα καρτέλ».
Και καταλήγει λέγοντας πως μόνο με διαρκή αγώνα και συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας θα αποτραπεί η εξαφάνιση του Έλληνα πωλητή των λαϊκών αγορών. Προκειμένου, όμως, να συμβεί αυτό, πρέ­πει να υπάρξει σωστός και οργανωμένος σχεδιασμός των κινητοποιήσεων, γι’ αυτό και απευθύνει κάλεσμα στους συναδέλφους του, να επικοινωνήσουν μαζί του.
«Όλοι μαζί» λέει «για να μην επιτρέψουμε να πάρουν οι ξένοι τους πάγκους μας και μας στερήσουν το ψωμί μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…