Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΝΕΑΝΙΑΣ...

Εν αιθούση δικαστηρίου καθήμενος, των εδράνων πλησίον, ερέμβαζεν ο παλαιός πασόκος. Παράγων της πόλεως κάποτε, "έλυνε κι' έδενε" ο παλαιός πασόκος, εν Ηρακλείω, τα μάλα. Και τώρα, που πλήθος αδιάφορον περιέβαλε την νυν, εξ ανάγκης, ταπεινοτάτην του ύπαρξιν, πικρίαν εξέχεεν εκ βάθους καρδίας. Ο λόγος ; Νεανίας τις, έναντι τούτου καθήμενος, τα βλέμματα του κοινού περισυνέλεγεν αθελήτως, άλλα περίεργα, άλλα θαυμαστικά, κι' άλλα ...ανομολόγητης επιθυμίας, θηλυκής κατά βάσιν, αλλά κι' ίσως τινών βλεμμάτων, μη θηλυκών και κρυφίως ...θηλυκήν επιθυμίαν εχόντων, την έκδηλον ...έξαψιν. Αλλά πάντες βωβοί. Είναι της σιωπής ο λόγος ο άρρητος, εκείνος που στη θέα του ευπρεπώς ενδεδημένου νεανίου, την αμηχανίαν των αποσβολωμένων εκφράζει απάντων των θεατών. Διότι ο νεανίας εκείνος, όντως "έκλεψε την παράσταση". Κλέφτης αληθινός, σαν και κείνη τη κλεφτουργιά που, εις λόγον Παλαμικόν, "έτρεμαν των κάμπων οι κιοτήδες", ο νεανίας κοιτούσε με βλέμμα απλανές στο κενό. Και τούτον εισέτι την φαντασίαν ηρέθιζεν, θαυμαστική, φοβική ή εκ περιεργείας πηγάσουσα. Πώς να μη σου 'ρθει στο νου, του Ζαλοκώστα ο λόγος ο ανυπέρβλητος, για τον Ρήγα ειπωμένος, στη γλώσσα την τέλεια, που όμοιά της δεν ξαναγνώρισεν ο κόσμος. Τη γλώσσα που κάποιοι τη βάφτισαν περιφρονητικά "τεχνητή", και περιπεκτικώς "καθαρευουσιάνους" τους μύστες της, σάμπως κι' ο Παρθενώνας να ξεφύτρωσε "φυσικά" μέσ' απ' το βράχο και τέχνης να μην υπήρξεν απαύγασμα :
" Ἐποχὴ μακρᾶς δουλείας! 
Εὐπρεπῶς ἐνδεδυμένος 
Ἦλθε τότε νεανίας, 
Νὰ ἰδῆ τοὺς συγγενεῖς. 
Δὲν τοῦ εἶπαν «καλῶς ἦλθες», 
Δὲν τὸν φίλησε κανείς!... "
Και με τον λόγο και πάλι Παλαμικό, να καλπάζει στη χώρα την αγεωγράφητη, όπου ο βασιληάς και στους επαίινους των κολάκων μπροστά  σωπαίνει αδιάφορος, των κολάκων που "βυζαντινά αερόλογα στον έπαινο του πλέκουν", ο νεανίας ν' αδιαφορεί αν τον λοιδωρούν, αν τον θαυμάζουν ή αν τον μέμφονται. Και δίπλα σ' όλα, οι ανυποψίαστοι των εργολάβων υπάλληλοι να συμπληρώνουν απλά στις ...φτωχικές τους σελίδες πως "η δίκη του Κασιδιάρη αναβλήθηκε". Γιατί κανείς τους δεν μπόρεσε να διαβάσει το λόγο π' ανάβλυζε, μέσ' απ' το βλέμμα του νεανία το απλανές : ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ! 

ΟΔΥΣΣΕΥΣ  ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…