Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαν σήμερα το 1941 ξεκινά η Μάχη της Κρήτης

Σαν σήμερα το 1941 ξεκινά η Μάχη της Κρήτης
Το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941 ξεκινά στην Κρήτη ένας ανηλεής βομβαρδισμός του νησιού από την Luftwaffe, την γερμανική πολεμική αεροπορία. Ο βομβαρδισμός αυτός υπήρξε το προοίμιο, η προπαρασκευή της πρώτης μεγάλης αεραποβατικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ερμής».
Δεκάδες χιλιάδες γερμανών αλεξιπτωτιστών άρχισαν να πέφτουν λίγη ώρα μετά στην περιοχή του Μάλεμε, στο χωριό Γαλατά της περιοχής των Χανίων, στο Ρέθυμνο και στην περιοχή του Ηρακλείου. Η αεραποβατική αυτή επιχείρηση στέφθηκε με αποτυχία παρά το γεγονός ότι τελικώς το νησί κατελήφθη, αφού η νίκη των γερμανών ήτο πύρρειος.
Οι κύριες προσπάθειες των γερμανικών δυνάμεων προσανατολίστηκαν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, όμως συνάντησαν την σθεναρή αντίσταση των Κρητών, που μονίμως στην Ιστορία τους μάχονται για την Ελλάδα, όσο και των συμμαχικών δυνάμεων (νεοζηλανδοί κυρίως γιατί οι Άγγλοι οπισθοχώρησαν ως συνήθως…) που βρισκόντουσαν στο νησί.
Η γερμανική πολεμική μηχανή γνώρισε πολύ δύσκολες στιγμές εκείνες τις ανοιξιάτικες ημέρες του 1941 και εν τέλει χρειάστηκε 11 ημέρες για να κάμψει τις δυνάμεις των Κρητών. Ο απολογισμός των 6000 νεκρών γερμανών αλεξιπτωτιστών και των 370 κατεστραμμένων γερμανικών αεροσκαφών είχε σαφή αντίκτυπο στην εξέλιξη του Β’ Μεγάλου Πολέμου, αφού υπήρξε το κύκνειο άσμα των γερμανών αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν από τους γερμανούς στον πόλεμο. Αντιθέτως οι σύμμαχοι έκαναν ευρεία χρήση της συγκεκριμένης πολεμικής τακτικής, έχοντας λαμπρά αποτελέσματα.
Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε το τελευταίο μέρος του δράματος με την κατάληψη της Ελλάδος από την Γερμανία κατά τον Β’ Μεγάλο Πόλεμο. Οι Κρήτες αφότου έδωσαν το αίμα τους στις επικές μάχες των Βουνών της Πίνδου εναντίον των Ιταλών και των Οχυρών Ρούπελ εναντίον των Γερμανών, έπεφταν υπέρ Πατρίδος στην Κρήτη, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την πατριωτική φλόγα της Κρήτης. Συνεχίζοντας την παράδοση των Κρητών που λάβαν μέρος στους Μακεδονικούς Αγώνες πριν ακόμα γίνει η Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι Κρήτες έδωσαν για άλλη μία φορά το Αίμα και τη Ζωή τους για την Ελλάδα.
Η βαρύτητα που έδωσε ο γερμανικός στρατός στην Επιχείρηση Ερμής για την κατάληψη της Κρήτης δεν ήταν φυσικά θέμα φετιχισμού ή κάποιας ανείπωτης σχιζοφρένειας. Ήταν μία στρατηγική αναγκαιότητα που πήγαζε από την γεωστρατηγική σημασία του νησιού, το οποίο λειτουργούσε και λειτουργεί ακόμα και σήμερα ως ένα τεράστιο «αεροπλανοφόρο της Μεσογείου».  Ιδιαιτέρως εκείνη την χρονική στιγμή του πολέμου, με την Βορειοαφρικανική εκστρατεία να βρίσκεται στην κορύφωση της, ήταν εξόχως σημαντικό για τον γερμανικό στρατό να δημιουργηθεί μία αδιάσπαστη γραμμή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Άξονα στην Αίγυπτο και την Λιβύη.
Ερχόμενοι στο σήμερα βλέπουμε ότι η στρατηγική θέση του νησιού δεν έχει χαθεί, αλλά αντιθέτως έχει ενισχυθεί βάσει των στρατηγικών σχεδιασμών των αμερικανοσιωνιστών. Η Κρήτη αποτελεί ένα «αεροπλανοφόρο» - ναύσταθμος που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Σούδα έχει επιλεγεί και φιλοξενεί έως και σήμερα αμερικανικές δυνάμεις. Η Κρήτη γεωστρατηγικώς είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα της Ελλάδος, το οποίο έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στους αμερικανούς, προκειμένου αυτοί να παρεμβαίνουν κατά το δοκούν και άμεσα στα εσωτερικά άλλων χωρών, όπως το κάνανε στην περίπτωση της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Συρίας.
Πέραν των παραπάνω σύμφωνα με την Deutsche Bank και πολλούς έγκυρους και αρμόδιους αναλυτές θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας 427 δισ. ευρώ και όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα τα έσοδα αυτά θα έρθουν μέσα σε 8 έτη. Ξέχωρα από αυτά τα κοιτάσματα, η θέση της Κρήτης έρχεται και πάλι στο προσκήνιο ως «πέρασμα» για τα κοιτάσματα άλλων χωρών, είτε δια θαλάσσης, είτε υποβρυχίως με αγωγούς.
Αυτοί είναι και οι λόγω που οι διάφορες πρεσβείες και στοές μίσθωναν και συνεχίζουν και μισθώνουν διαφημιστικές εταιρείες και διάφορους πρακτορίσκους, προκειμένου να συντηρούν το παραμύθι της δήθεν «ανεξάρτητης» Κρήτης. Θέλουν την απόσχιση της Κρήτης από την Ελλάδα, όπως θέλουν και την απόσχιση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, προκειμένου να περάσουν ανενόχλητα τους αγωγούς τους και τα συμφέροντα τους.
Ας γνωρίζουν, όμως, ότι οι Κρήτες είναι βαθύτατα Έλληνες, γεγονός που το έχουν αποδείξει πολλάκις στα βάθη των αιώνων. Στον τόπο που υψώθηκε η Ελληνική Σημαία από έναν Σπύρο Καγιαλέ, που έκανε το σώμα του ιστό για τη Σημαία, δε χωρά καμία άλλη σημαία, ούτε καμία μεθόδευση για την απόσχιση της Κρήτης από την Ελλάδα.
Κώστας Αλεξανδράκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…