Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟΝ, ΟΠΩΣ ΠΑΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ


Όντως φορτισμένος ο όρος, απ' τη μεταπολιτευτική "πολιτικήν ορθότητα" και τα κόκκινα γαρούφαλα που πλημμυρίζουν εκάστην του έτους δεκάτην του ενδεκάτου και εβδόμην, τον χώρο. Τόσο μάλιστα φορτισμένος, που το μόνο που δεν  σου 'ρχεται στο νου είναι ο λόγος που θεμελιώθηκε κείνο το έρμο το κτήριο. 
Γιατί λοιπόν "πολυ-τεχνείον" κι' όχι απλά "ανώτατη σχολή των τεχνών" ; 
Απάντηση δεν θα δώσουμε στο ερώτημα, αν δεν αναρωτηθούμε ομοίως και γιατί "παν-επιστήμιον" κι' όχι "ανωτάτη σχολή των επιστημών".
Διότι ο λόγος ίδρυσης του πολυ-τεχνείου, είναι ακριβώς ο ίδιος με τον λόγο ίδρυσης του παν-επιστημίου και δεν είχε να κάμει απλά με την ανάγκη μετάδοσης γνώσεων σε ανώτατο επίπεδο, αλλά με την ανάγκη σύν-θεσης και εν-αρμόνισης αντιστοίχως μεταξύ τους των τεχνών, ομοίως όπως και των επιστημών. Ή, επί το ακριβέστερον, επανασύνθεσης και επανεναρμόνισης. Ανάγκη που προέκυψε, αναπόδραστα, από τα δυσμενή για τον άνθρωπο αποτελέσματα της εξ-ειδίκευσης. 
Δεν είναι ούτε ο χώρος αρκετός, ούτε και το θέμα πρόσφορο για προχειρολογίες, προκειμένου να καταδειχτούν τα βαθύτερα αίτια της εξ-ειδίκευσης που κόντεψε να γυρίσει τον άνθρωπο στα σπήλαια, αρκεί μόνον, ίσως και ...αφοριστικά, να πούμε τούτο : Η επαναναζήτηση της ΑΡΜΟΝΙΑΣ, υπήρξε προϊόν της Αναγέννησης. Κι' όσο για την εξ-ειδίκευση, δικαίως χρεώνεται στον Μεσαίωνα. 
Και μιας και η "φιλοσοφία" της "παιδείας" που κατάντησε ...διαβαθμισμένη "εκπαίδευση", ολοένα τείνει προς την, εξυπηρετούσα την "χρηστικότητα", επανεξειδίκευση, καταδεικνύεται αυτόματα και ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της κυρίαρχης "πολιτικής (των ημερών μας) ορθότητας".
Στο χέρι μας είναι αν θα ξαναβρεθούμε στα σπήλαια, τσαλαπατώντας υβριστικά τα αειθαλή κληροδοτήματα της αρχαίας αρμονίας, που μας επανακληροδότησε η Αναγέννηση. Έτσι απλά...

ΟΔΥΣΣΕΥΣ  ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

Ανακοίνωση Τ.Ο Χανίων Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια ακροαριστερών με την αστυνομία

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς των γνωστών σταλινοφασιστών της πόλης που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτροχιαστεί χρησιμοποιούμενοι ως χρήσιμοι ηλίθιοι των ιδεολογικά ομοίων τους που κυβερνούν τον τόπο. Ρόπαλα, πετροπόλεμος κουκούλες, απειλές κατά της ζωής πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τις… δικές τους κομμουνιστικές ιδεοληψίες, φτάνοντας δε και στο σημείο να επιτεθούν με δολοφονική πρόθεση πετροβολώντας 200 άτομα μια οικογένεια με 2 μωρά (το ένα μάλιστα λίγων μηνών) που τόλμησαν να εισέλθουν στο γραφείο μας. Η Χρυσή Αυγή στα Χανιά έχει παρουσία σχεδόν 3 δεκαετίες και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικιστικού αγώνα, κι αυτό σύντροφοι δεν μπορείτε να το αλλάξετε ούτε με δολοφονικές επιθέσεις ούτε με τα γνωστά παραληρήματα και ψέματα που διαδίδετε. Ο… «λαός» των Χανίων που εσείς συνεχώς επικαλείστε είναι οι 200 εγκληματίες κουκουλοφόροι που αποτελούν τα τάγματα εφόδου της άκρας αριστεράς στην πόλη και μ…