Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΣ (ΞΑΝΑ)ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ "ΝΑΖΙΣΜΟ"...


Περί "ναζισμού" και πάλιν ο λόγος, αφού έτσι θέλουν οι, πανικόβλητοι μπροστά στην διαρκώς διευρυνόμενη απήχηση της Χρυσής Αυγής, απελπισμένοι κονδυλοφόροι-απολογητές του συστήματος. 
Και δεν έχει τούτο το κείμενο στόχο να καταδείξει, αγαπητέ αναγνώστη, τον πανικό όσων επένδυσαν στο "αντί", αδυνατώντας ν' αρθρώσουν λόγο ουσίας, ικανό ν' αντιπαρατεθεί ως Θέσις, στο πολιτικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής. 
Θα επιχειρήσει κάτι βαθύτερο από την επιφάνεια της τρέχουσας "πολιτικής", που δεν είναι πλέον παρά η διαχείρισις του συστημικού πανικού, απέναντι στο μοναδικό εγχείρημα ανατροπής του κατεστημένου, που συνιστά η γέννηση και ύπαρξη της Χρυσής Αυγής, κατεστημένου υπό την ευρύτερη, ακόμη και πέραν της καθαυτό "πολιτικής", έννοια, που ανάγεται στο ίδιο το υπόβαθρο του συστημικού οικοδομήματος, κι' έχει να κάμει με μια σχολή σκέψης που, καίτοι αποτυχημένη, υπό την έννοια της αδυναμίας διατύπωσης αξιόπιστης πρότασης για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας Δικαίου, επιμένει να καταλογίζει την, ως άνω, πασιφανή αδυναμία της σε ...καταδεικνυόμενους ..."επικίνδυνους" ( προς τι ; ) "αντιπάλους" ( τίνος ; ). 
Είναι εύκολο, όταν είσαι κυρίαρχος του πληροφοριακού "παιχνιδιού", να ...ετεροπροσδιορίζεις τον αντίπαλο, όταν εκείνος δεν έχει τα ανάλογα προς απάντηση "μέσα".
Αλλά, το να αποδίδεις σε κάποιον τον χαρακτηρισμό του "ναζιστή" στην Ελλάδα του 2017, δεν είναι απλά ανιστόρητο, αλλά και βαθειά α-φιλόσοφο εγχείρημα.
Ανιστόρητο διότι ο "ναζισμός" είναι ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, που ως πολιτικοϊδεολογική ενότητα, συμπεριλαμβάνει στοιχεία αυστηρά εν τόπω και χρόνο ενταγμένα, τα οποία δεν μπορούν να αποσπαστούν απ' αυτόν, προκειμένου να του αποδοθεί χαρακτήρας αέναης ή/και διαπλανητικής "ταυτότητας". 
Και α-φιλόσοφο, διότι οι άσχετοι προς το βιοθεωρητικό υπόβαρο του "ναζισμού", δεν λαμβάνουν υπόψιν πως πρόκειται για μια αντίληψη που δεν αποδέχεται την "Ιστορία" ως πεπερασμένο (αρχήν, μέση, και τέλος έχον) μέγεθος.
Ή, επί το απλούστερον, ως έκφραση "ιστορικής ασυνέπειας", δεν περιλαμβάνει ο "ναζισμός" ως συστατικό φιλοσοφικό του στοιχείο καμμιά "κοσμογονικής" υφής ..."απαρχή" και "τελεολογία".
Ο "αυτοπροσδιοριζόμενος", επομένως, ως "ναζιστής", καθίσταται ταυτόχρονα και αυτοαναιρούμενος, ως ευρισκόμενος σε χρόνο και τόπο διαφορετικό από την ανάπτυξη και εξέλιξη του φαινομένου.
Εκείνο δηλαδή που, κοντολογίς, συγχέουν, σκοπίμως ή μη, "αυτοπροσδιοριζόμενοι" και "ετεροπροσδιορίζοντες", είναι ο "ναζισμός" με την γνώμη για τον "ναζισμό".
Σε ποιαν λοιπόν ουσιώδη βάση εδράζεται ο ετεροπροσδιορισμός κάποιου ως "ναζιστή", στην Ελλάδα του σήμερα, κάποιου που ούτε Γερμανός είναι, ούτε στον Μεσοπόλεμο ζει, όταν δηλαδή, ούτε ένας Γερμανός του 2017, ούτε ένας Έλληνας ή ο,τιδήποτε άλλο, του σήμερα ή του Μεσοπολέμου, δύναται με βάση την φιλοσοφική βάση του "ναζισμού", να αυτοπροσδιοριστεί ως "ναζιστής" ;
 Απλούστατα, στη βάση της κατασυκοφάντησης και μόνον, υπό την επίδραση μιας ιστορικής καταγραφής-προπαγάνδας, βασισμένης στην μονόπλευρη "θέαση" από πλευράς των νικητών του πολέμου.
Ας βρουν λοιπόν, επιτέλους την ειλικρίνεια, ρίχνοντας τις "πλουραλιστικές" μάσκες τους οι "μέντορες" του αντιχρυσαυγιτισμού, να μιλήσουν ευθέως για ΑΔΙΚΗΜΑ ΓΝΩΜΗΣ, αφήνοντας την ετερο-απόδοση "ταυτότητας" στους πολιτικούς αντιπάλους τους κατά μέρος...

ΟΔΥΣΣΕΥΣ  ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΒΕΛΙΕ...

Του "τέλους" δεν ήθελα να 'ναι "προσφώνηση", τούτο το κείμενο. Μας πώς να μπορέσεις να κρύψεις το νότισμα, που υγραίνει τα μάτια αθέλητα, όταν το ανερμήνευτο "είναι" της αληθινής έκφρασης "καπακιάζει" τα περιττά και τα ...έχοντα "στόχους", "σκοπούς" και "ωφέλη", ...σκευάσματα λόγου ;  Κι' είναι αληθινή η προσμονή, όλα τούτα ν' ακυρωθούν απ' την εξέλιξη, κι' ας μοιάζει ο γράφων ηλίθιος, σαν κι' εκείνον που πρόκαμε να "προβλέψει", εκείνο που τελικά έμεινε έρμαιο, ως γεγονός κι' "αποτέλεσμα", κι' αποδείχτηκε "ψεύτης".  Το 'χω ξαναγραμμένο σε τούτο το "βήμα", πως είναι ο θάνατος που επικυρώνει τη μεγαλοσύνη του βίου ή ακυρώνει ό,τι πρωτύτερα φάνταζε μεγαλειώδες, στομφώδες κι' εν τέλει δεν ήταν παρά λόγου ανάξιο και "μικρό".  Μα ο συνειδητός δρόμος για τον βέβαιο θάνατο, ο δρόμος που εξαγνίζει, είναι ό,τι ξεμακραίνει τον άνθρωπο από…

Η Χρυσή Αυγή στο Μνημόσυνο της Α’ Μοίρας Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων - Φωτορεπορτάζ

Κυριακή 31 Ιουλίου, Στρατόπεδο 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, Μάλεμε Χανίων.Ο Ελληνισμός τιμά τους Ήρωες της Α’ΜΚ που συνέτριψαν τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Από αυτό το τιμημένο Στρατόπεδο ξεκίνησαν οι 300 ηρωικοί Καταδρομείς, που με Διοικητή τον Γεώργιο Παπαμελετίου έγραψαν νέες σελίδες δόξας και πολεμικών κατορθωμάτων στην Ελληνική Ιστορία. Κλιμάκιο της Τ.Ο. Χανίων της Χρυσής Αυγής έδωσε το παρόν στην εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής με τον Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών: Η Πολεμική Σημαία της Α’ Μοίρας Καταδρομών: Οι Αλεξιπτωτιστές του Αγήματος Απόδοσης Τιμών: Έφεδροι Καταδρομείς τραγουδούν το ριζίτικο: Ριπές στον αέρα συνοδεύουν το προσκλητήριο νεκρών:

ΑΚΟΥ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΕ ΛΩΛΗ...

Ώστε, είναι "οι άλλοι" που γύρω σου έστησαν τείχη, "συνάδελφε" υπαστυνόμε , που ευκαιρία βρήκες, απ' τον Καβάφη ν' απαγγείλεις, ό,τι σε ...βόλεψε. "Οι άλλοι", λοιπόν. Αυτός ο "βραχνάς", που, ενίοτε,  λειτουργεί σαν άλλοθι, για όσα οι ίδιοι εκλαμβάνουμε σα στάση ανερμήνευτη των υπολοίπων που ζούμε ανάμεσά τους. Μόνο που αυτοί "οι άλλοι", στη δική σου ...περίπτωση, γεννήθηκαν από την ίδια φυσική διεργασία που κι' ο ίδιος γεννήθηκες : είναι όταν το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και γεννά τη ζωή. Το ..."πίσω σύντροφοι, πέσαμε σε σκατά", που εν εκ των σπερματοζωαρίων ανακράζει ενίοτε, δεν έχει να κάμει με κείνη τη λειτουργία της φύσης, "συνάδελφε" υπαστυνόμε, που ανασύρει εκ του "μη όντος" το "ον". Πώς να το κάμωμε ; Πολλοί θα θέλανε να ...χτυπούνε τα δάχτυλα και να ...φυτρώνει ψωμί, αλλά μέχρι να "βγει" το ψωμί, χρειάζεται σπορά και θέρισμα κι' άλεσμα και ζύμωμα και ψήσιμο…